Štědrovečerní zelňačka dokonale nahradí rybí polévku, pokud zrovna rybí polévku moc nemusíte. Ovšem je hodně sytá a tak to s porcí vánoční zelňačky moc nepřehánějte, ať máte místo v bříšku i na další vánoční chody!
Ingredience:
350-400 g | bio kysaného zelí |
400 g | bio klobásy dle preferencí |
250 g | bio brambor |
120 g | hladké mouky |
100 g | bio zakysané smetany |
100 g | másla v bio kvalitě |
2 l | vody+ voda na uvaření brambor |
asi 250 ml | bio mléka |
1 ks | bio cibule, větší |
pepř v bio kvalitě | |
kmín v bio kvalitě | |
sůl |
Postup:
- Začněte s přípravou zelí, které nejprve sceďte a překrájejte na středně velké kusy. Poté ho dejte do hrnce, zalijte asi 2 litry vody a vařte doměkka.
- Mezitím si připravte brambory, které nakrájejte na drobné kostičky. Ty vložte do jiného hrnce, zalijte vodou, přidejte sůl a kmín a vařte asi čtvrt hodiny také doměkka.
- Zatímco se budou vařit, připravte světlou jíšku (máslo rozpustíme na pánvičce, přisypeme hladkou mouku, kterou necháme, za stálého míchání, v rozpáleném tuku, jen zpěnit, pánvičku sundáme ze zdroje tepla a jíšku použijeme).
- Hotovou jíšku lehce vmíchejte do zelí a společně ještě povařte. Ke směsi následně vložte vařené brambory, nasekanou cibuli, kolečka opečené klobásy, a nakonec vše zalijte mlékem a znovu povařte. Na závěr dochuťte.
TIP: Kvalitní bio zelí nabízí například Kurkovy bedýnky. Pěstují široké spektrum bio zeleniny a bio ovoce, a to vše bez použití pesticidů nebo průmyslových hnojiv – čistě na přírodní bázi. Svou produkci rozvážejí do několika krajů po celé České republice. Více informací nabízí stránky biozelenina-bedynky.cz.
Poznámka:Recept k článku: Nemáte rádi rybí polévku? Přinášíme 3 tipy na ty na nejpopulárnější štědrovečerní varianty vánoční polévky, kde rybu nenajdete