Kočičák, nebo-li jihočeská lepenice. Od klasické lepenice se liší přidáním celých, nebo nasekaných škvarků. Tento staročeský pokrm se v chudých rodinách podával samotný, ty bohatší si dopřály ke kočičáku klobásku nebo kousek pečeného masa.
Ingredience:
1 kg | brambor |
500 g | zelí |
200 g | škvarků |
2 ks | cibule |
sádlo | |
voda | |
kmín | |
sůl |
Postup:
1. Oloupané brambory uvaříme do měkka
2. V druhé nádobě uvaříme zelí
3. Když je obojí měkké, slijeme z brambor vodu, částečně je rozmačkáme vidličkou, pak je promícháme se zelím
4. Přidáme lžičku sádla a škvarky, opět promícháme
5. Kočičák na talíři posypeme osmaženou cibulkou.
Recept na lepenici najdete zde: Lepenice.