REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Staročeský kapr na černo

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kapr připravený tzv. „na černo“, tedy povařený s kořenovou zeleninou a dalšími ingrediencemi.


Ingredience:
1 kskapra
1 kscibule
150 gkořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
150 gperníku
100 gsušených švestek nebo 2 lžíce švestkových povidel
60 gmásla
30 gmandlí
20 grozinek
1 dlčerveného vína
1 dlčerného piva
2 lžíceocta
několik kuliček celého pepře
nového koření
bobkový list
tymián
citrón
cukr
voda
sůl

Postup:

1. Kapra zabijeme, krev zachytíme do nádoby, vnitřnosti vybereme a kapra vypláchneme octem
2. Rybu naporcujeme, osolíme a necháme chvíli odležet
3. Na sádle osmažíme nakrájenou zeleninu a cibuli, přidáme koření, omytou citrónovou kůru, zalijeme půl litrem horké vody a osolíme
4. Do vroucího základu vložíme připravené porce kapra a zvolna jej vaříme do měkka
5. Uvařené porce opatrně vyjmeme a přendáme do jiné nádoby, do základu přidáme nastrouhaný perník, černé pivo, švestková povidla nebo sušené švestky, kapří krev s octem a vše důkladně provaříme
6. Provařenou omáčku ochutíme červeným vínem, cukrem, citrónovou šťávou a přecedíme ji přes jemné sítko na kapří maso
7. Nakonec přidáme oprané rozinky a spařené, oloupané a na nudličky nakrájené mandle.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy