Uvařené hovězí zadní, na talířích přelévané omáčkou zhotovenou z vývaru po hovězím mase, sladké smetany, zázvoru …. a na tvrdo uvařených vajec.
Ingredience:
750 g | zadního hovězího masa |
0,5 l | vody |
1 ks | cibule |
špetka zázvoru | |
Na omáčku: | |
0,5 l | vývaru z uvařeného hovězího masa |
4 lžíce | hladké mouky |
2 lžíce | másla |
3 lžíce | nakrájené pažitky |
1 lžíce | jemně nasekané zelené petrželky |
2 dl | sladké smetany |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Hovězí maso opláchneme, vložíme do vody, přidáme špetku zázvoru, očištěnou, pokrájenou cibuli a uvaříme doměkka
2. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, tu zalijeme 0,5 l vývaru, dobře rozšleháme, osolíme a vaříme asi 30 minut, až omáčka zhoustne
3. Přilijeme smetanu, zašleháme ji, krátce povaříme, dochutíme pepřem a solí
4. Do omáčky ještě přidáme nasekanou pažitku a petrželku, promícháme, vložíme na plátky nakrájená, natvrdo uvařená, oloupaná vejce a odstavíme ze zdroje tepla
5. Velikonoční omáčkou přeléváme plátky masa.
Příprava jíšky viz. recept: Jíška.