REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Slezské zelí s klobásou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pokud máme v zelí více uzeniny, můžeme zelí jíst jenom s chlebem, jinak tento pokrm servírujeme s vařenými brambory k jelitům, jitrnicím nebo s knedlíkem k pečenému masu.


Ingredience:
1 bal.sáček kysaného zelí
150 guzeniny
(klobása, uzené koleno nebo žebírko, kabanos, atd.)
50 gslaniny nebo špeku
2 kscibule
3 ksstředně velké syrové brambory
1 kskostky masoxu
6 kskuliček jalovce
2 ksstroužky česneku
1 lvývaru z uzeného (maso, koleno, žebírko)
2 lžícehladké mouky
1/4 lžičkymletého pepře
1 lžičkakmínu
špetka saturejky
sůl

Postup:

1. Kysané zelí dáme do hrnce, rukou vymačkáme lák, který slijeme a uschováme na pozdější dochucení
2. Zelí 2x propláchneme studenou vodou, přidáme kmín, jalovec a saturejku a v trošce vody krátce podusíme (asi 10 min.)
3. V hrnci vyškvaříme na drobno nakrájenou slaninu, ke které přidáme a opečeme na malé kousky nakrájenou uzeninu
4. Pak přidáme drobně nakrájenou cibuli, kterou upravíme dorůžova
5. Přidáme hladkou mouku a opět lehce zapražíme dorůžova
6. Přilijeme postupně vývar z uzeného, který můžeme mít připraven již dříve v lednici
7. Vše důkladně promícháme a přidáme nastrouhané brambory (na jemném struhadle – tak, aby vznikla kaše)
8. Osolíme, dochutíme pepřem, rozetřeným česnek a krátce za stálého míchání povaříme
9. Vznikne jakási omáčka (pokud je hustá – naředíme vodou, pokud je řídká – přidáme ještě nastrouhaný brambor)
10. Slijeme vodu z dušeného zelí a zelí přidáme do základu
11. Nyní dochutíme zelí lákem, který jsme si uschovali
12. Podle chuti dosolíme, pokud máme v zelí více uzeniny, možno zelí jíst jenom s chlebem, jinak servírujeme s vařenými brambory k jelitům, jitrnicím nebo s knedlíkem k pečenému masu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Metropol slaví 60 let! Připijte si na svátky přípitkem, jehož chuť je prověřená generacemi

Vánoce se blíží mílovými kroky a než se nadějeme, budeme slavit příchod nového roku. Chcete si tyto každoroční oslavy užít a dopřát si něco tradičního, ale přesto výjimečného? Vyzkoušejte Metropol, který je tady s námi již 60 let! Tradiční hořkosladký aperitiv s příjemným kořenitým aroma nejen připomene „staré“ dobré časy, ale skvěle si ho vychutnáte i v horkém míchaném drinku.

číst dále ...

Vánoční hodování hravěji a zdravěji. 3+3 tipy na skvělé pomocníky a snadné recepty

Příprava na Vánoce je hlavně pro hospodyňky opravdu náročná. Napéct cukroví, nakoupit zásoby, zabalit dárky, uklidit, vymyslet štědrovečerní menu… Ulehčete si letos práci s chytrými pomocníky. Moderní výkonné multifunkční roboty za vás uhnětou těsta od lineckého po perníkové i ušlehají dokonale hladké krémy. Pomalý hrnec za vás bezpečně upeče dokonale křehké maso, zatímco vy můžete poklidit nebo připravovat dezert. A aby celá rodina neskončila po svátcích s bolavým a těžkým břichem, zapojte do smažení beztukovou fritézu.

číst dále ...

Barevné podzimní menu doplňte o sklenku skvělého vína

Než se podzim přehoupne do své druhé části, je tím nejbarevnějším ročním obdobím. Zelená se pomalu mění na žlutou, červenou až po odstíny hnědé. Tato exploze barev kouzlí romantickým duším úsměv na tváři. Ale ani později nemusí být dny šedivé. Připravte si paletu barev na talíři a z podzimní sklizně si nachystejte lahodné pokrmy, které vám rozzáří den. Kaštanový krém doplňte oranžovou dýní, posilněte se pořádným kouskem masa s omáčkou z česneku, dejte si vydatný oběd s přílohou, která vám vyrostla na zahrádce, a na závěr si užijte sladkou tečku ze sklizených hruštiček. Oslňte svou rodinu nebo kamarády perfektním menu. Blýskněte se i dokonalým propojením jednotlivých pokrmů s vhodně zvolenými víny. Máme pro vás tipy na snoubení všech chutí.

číst dále ...

Připravte se na vánoční pečení nejen s královskou rodinou

Vánoční čas se nezadržitelně blíží a krom nákupu vánočních dárků, byste měli pomalu začít myslet i na pečení vánočního cukroví. Chcete-li vaše blízké překvapit něčím novým, přinášíme několik tipů na inspirativní kulinární seriály. Kuchařské show s Mary Berry, Jamie Oliverem či Nigellou vám v rozhodování určitě pomůžou, a to už od 1. prosince na TV Paprika.

číst dále ...

Konec vánočnímu shonu! Začněte letos s přípravou cukroví včas

Vánoce se blíží mílovými kroky a sladké dobroty v podobě voňavého cukroví jsou jejich neodmyslitelnou součástí. S některými druhy je ideální začít s předstihem, jiné stačí připravit těsně před Štědrým dnem. Vyhněte se předvánočnímu stresu a upečte si s námi cukroví, které si nejlépe vychutnáte pořádně odleželé!

číst dále ...

Hřejivé, vydatné a lokální: Vyzkoušejte listopadové recepty

Listopad je pro mnohé z nás měsícem studených dní a brzkých večerů, kdy bychom nejraději trávili čas zachumlaní celý den do deky. Zažeňte chmury s naší porcí listopadových receptů, které vás krásně zahřejí a dodají vám energii. Ve všech receptech hrají prim lokální produkty, které si v roce 2021 vysloužily značku kvality Regionální potravina, oceňující jen ty nejlepší výrobky napříč regiony. Tentokrát jsme zařadili lesní špek, který Michal Šnebergr vyrábí v Pošumaví, lahodný sýr z Kryzanovy farmy v jižních Čechách, tvaroh z Vysočiny a na závěr tradiční tvargle z Olomouckého kraje. Přejeme dobrou chuť!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy