REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Slezské zelí s klobásou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pokud máme v zelí více uzeniny, můžeme zelí jíst jenom s chlebem, jinak tento pokrm servírujeme s vařenými brambory k jelitům, jitrnicím nebo s knedlíkem k pečenému masu.


Ingredience:
1 bal.sáček kysaného zelí
150 guzeniny
(klobása, uzené koleno nebo žebírko, kabanos, atd.)
50 gslaniny nebo špeku
2 kscibule
3 ksstředně velké syrové brambory
1 kskostky masoxu
6 kskuliček jalovce
2 ksstroužky česneku
1 lvývaru z uzeného (maso, koleno, žebírko)
2 lžícehladké mouky
1/4 lžičkymletého pepře
1 lžičkakmínu
špetka saturejky
sůl

Postup:

1. Kysané zelí dáme do hrnce, rukou vymačkáme lák, který slijeme a uschováme na pozdější dochucení
2. Zelí 2x propláchneme studenou vodou, přidáme kmín, jalovec a saturejku a v trošce vody krátce podusíme (asi 10 min.)
3. V hrnci vyškvaříme na drobno nakrájenou slaninu, ke které přidáme a opečeme na malé kousky nakrájenou uzeninu
4. Pak přidáme drobně nakrájenou cibuli, kterou upravíme dorůžova
5. Přidáme hladkou mouku a opět lehce zapražíme dorůžova
6. Přilijeme postupně vývar z uzeného, který můžeme mít připraven již dříve v lednici
7. Vše důkladně promícháme a přidáme nastrouhané brambory (na jemném struhadle – tak, aby vznikla kaše)
8. Osolíme, dochutíme pepřem, rozetřeným česnek a krátce za stálého míchání povaříme
9. Vznikne jakási omáčka (pokud je hustá – naředíme vodou, pokud je řídká – přidáme ještě nastrouhaný brambor)
10. Slijeme vodu z dušeného zelí a zelí přidáme do základu
11. Nyní dochutíme zelí lákem, který jsme si uschovali
12. Podle chuti dosolíme, pokud máme v zelí více uzeniny, možno zelí jíst jenom s chlebem, jinak servírujeme s vařenými brambory k jelitům, jitrnicím nebo s knedlíkem k pečenému masu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy