Z receptáře našich babiček, rybí maso povařené s kořenovou zeleninou a hrachem.
Ingredience:
hlava, ocas, ploutve a vnitřnosti | |
z jednoho kapra | |
100 g | hrachu |
70 g | kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) |
40 g | rostlinného tuku |
40 g | hladké mouky |
1 ks | stroužku česneku |
1 ks | cibule |
petrželka | |
sůl | |
Na žemlovou vložku: | |
20 g | másla |
1 ks | žemle |
Postup:
1. Předem namočený nebo předvařený hrách uvaříme doměkka
2. Dobře očištěnou hlavu bez žáber a očí spolu s ocasem a ploutvemi dáme vařit do osolené vody s překrájenou cibulí
3. Když je maso měkké, polévku přecedíme, maso obereme a pokrájíme
4. Na tuku orestujeme na nudličky nakrájenou zeleninu, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme prochladlým rybím vývarem, přidáme rybí vnitřnosti a povaříme
5. Před dovařením přidáme celý nebo prolisovaný hrách i s vodou, ve které se vařil, rybí maso a utřený česnek
6. Polévku podle chuti přisolíme a krátce povaříme
7. Do talířů rozdělíme petrželku a orestovanou žemli a zalijeme horkou polévkou.
Příprava žemlí:
Druhý den starou žemli nakrájíme na nudličky a v rozehřátém másle ji orestujeme dozlatova.