REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Špenátové rizoto s vepřovou panenkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento recept na Špenátové rizoto s vepřovou panenkou pochází od návrháře a soutěžícího v MasterChef Česko, Pavla Berkyho. Jde o jednoduchý a přitom chutný pokrm připravený do 40 minut. Připravit si ho můžete například na Zelený čtvrtek předcházející Velikonocům, ale i jindy během roku, když dostane chuť na něco dobrého a zdravého.


Ingredience:
Rizoto:
300 grýže typu arborio (rýže vhodná na přípravu krémového rizota)
130 gčerstvého listového špenátu
125 gmásla
120 gparmazánu
250 mlbílého vína (suché)
1 lvývaru (kuřecí nebo zeleninový)
2 ksstroužky česneku
1 kscibule
olivový olej
pepř
sůl
Panenka:
vepřová panenka
pepř
olej
sůl

Postup:
  1. Do většího hrnce dáme vařit vodu, kterou pořádně osolíme. Když se začne voda vařit vložíme do ní špenát a povaříme 2 min. Potom špenát scedíme a přendáme do mixéru. Přilijeme přibližně 1 dcl vody ve které jsme špenát vařili, očištěné stroužky česneku a mixujeme do hladkého pyré. Dáme stranou.
  2. Do hrnce nalijeme všechen vývar a pozvolna ho necháme ohřívat na plotně. Na pánvi se dvěma lžícemi olivového oleje orestujeme najemno nakrájenou cibuli. Orestujeme jen chvilku, cibule nesmí chytit zlatavou barvu. Přidáme rýži a restujeme dál. Pořád mícháme aby se nám rýže nepřipálila. Po cca minutě, když je rýže sklovitá, nalijeme víno a necháme vyredukovat. Rizoto neustále promícháváme aby se rýže nechytila na dno pánve. Když je víno zcela vyredukované, rizoto osolíme.
  3. Myslíme přitom na to, že budeme přidávat ještě slaný parmazán – proto nesolíme moc.
  4. Postupně do rizota přiléváme horký vývar a pořád mícháme. Po každých dvou naběračkách vývaru počkáme až se vývar zcela vyredukuje a nasákne do rýže. Postup opakujeme až spotřebujeme všechen vývar. V této fázi by měla být konzistence rizota vláčná a krémová. Rýže by měla být na skus (“al dente”). Máslo si nakrájíme na menší kousky a postupně přimícháváme do rizota. Přidáme nastrouhaný parmazán a vše pořádně promícháme. nakonec přidáme špenátové pyré. Ochutnáme a případně ještě dochutíme solí.
  5. Na začátku dáme vyhřát troubu na 180 stupňů. Vepřovou panenku očistíme od blan a šlach. Nakrájíme na přibližně rovnoměrné medailonky. Pořádně osolíme a opepříme. Rozehřejeme si pánev s trochou oleje. Když je pánev pořádně rozehřátá zprudka opečeme medailonky přibližně 1 minutu z každé strany. Poté vložíme medailonky do vyhřáté trouby na 6-8 min. Po vyndání necháme maso odpočinout nejméně 7 min.
  6. Hotové jídlo naservírujeme dle chuti a podáváme. Dobrou chuť
Poznámka:

Světoznámý československý návrhář Pavel Berky našel spojení mezi svými dvěma koníčky – módou a vařením. Právě ho můžete vidět na televizních obrazovkách v soutěži MasterChef Česko. Navrhl krásné lněné kuchyňské utěrky, které se vyznačují výbornou savostí, zástěru, ve které budete v kuchyni vypadat vždy dobře a designová prkénka na vaření. Na vše použil udržitelný, velmi praktický přírodní materiál – len….

…celý článek zde: TIPY z dílny návrháře Pavla Berkyho do kuchyně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Grilovací sezóna začíná: Připravte si steak jako od šéfkuchaře. Potřebujete jen vyzrálé maso a správně rozehřátý gril

Slunce příjemně hřeje, zahrada ožívá čerstvě zelenou trávou a barevnými květy a všem milovníkům dobrého jídla začíná sezóna venkovního grilování. Je čas vytáhnout zaprášené grily z kůlny a věnovat jim trochu pozornosti a nakoupit uhlí a další nezbytnosti, bez kterých se žádný mistr grilu neobejde. V článku najdete také tipy, jak si vykouzlit dokonalý steak jako od profesionála.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy