Špenát zapečený s rýží, šunkou, sýrem a vejci.
Ingredience:
Suroviny pro 4 osoby: | |
800 g | špenátu |
350 g | rýže |
150 g | šunky |
60 g | másla |
50 g | strouhaného sýra |
5 ks | vajec |
muškátový oříšek | |
mletý pepř | |
strouhanka | |
sůl |
Postup:
1. Přebranou, propláchnutou a spařenou rýži vsypeme do vařící osolené vody
2. Uvaříme ji doměkka, scedíme a necháme odkapat
3. Očištěné špenátové listy dáme do malého množství vařící vody, osolíme a podusíme doměkka
4. Potom listy scedíme a po odkapání nadrobno nasekáme a promícháme s kouskem másla, jedním natvrdo uvařeným a nadrobno nakrájeným vejcem
5. Osolíme a okořeníme
6. Měkkou rýži promícháme se strouhaným sýrem, se šunkou nakrájenou na kostičky a střídavě se špenátem urovnáme ve vrstvách do vymaštěné a strouhankou vysypané formy
7. Pokrm krátce zapečeme (190 °C), poté na povrchu vyhloubíme 4 důlky, vyklepneme do nich vejce, bílky 8. Osolíme a dopečeme.
– Tento pokrm můžeme také připravit ze zmrazeného špenátu – nahřátým nožek špenát rozkrájíme na kousky a v kastrolku zahříváme, až se většina vody odpaří.