Jedna z variant přípravy sýrových fondue.
Ingredience:
200 g | sýra gruyére |
160 g | sýra ementálského typu |
1 lžička | škrobové moučky |
150 ml | bílého vína |
20 ml | třešňovice |
1 ks | stroužku česneku |
mletý bílý pepř | |
muškátový oříšek | |
Přílohy: | |
opečené kostky chleba nebo bagety | |
ovoce (hroznové víno, jablko) | |
šunka |
Postup:
1. Oloupaný stroužek česneku prolisujeme a vytřeme jím nádobu na přípravu fondue
2. Vlijeme bílé víno (trochu si dáme stranou), zahřejeme a za stálého míchání přidáme oba dva sýry na jemno nastrouhané a mícháme, dokud se sýry zcela nerozpustí
3. Sýrovou hmotu zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou v troše vína i třešňovici a za stálého míchání zahříváme, dokud směs nezíská krémovitou konzistenci
4. Dochutíme bílým pepřem i muškátovým oříškem, pak omáčku přivedeme k varu, poté nádobu přendáme na stojan a dále nahříváme nad plamenem
5. Do sýrového fondue namáčíme kostky opečeného chleba nebo bagety, ovoce nebo šunku.