Stará česká klasika ze starých houbařských kuchařek … knedlíky připravené z podušených hub, opečených kostiček housky a dalších ingrediencí, servírované se zelím, ochucené orestovanou cibulkou.
Ingredience:
8 ks | housek |
2 ks | cibule |
2 ks | vejce |
300 g | hub |
200 g | slaniny |
2 lžíce | nasekané petrželky |
polohrubá mouka | |
strouhanka | |
mléko | |
sádlo | |
voda | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Housky nakrájíme na kostičky, na sádle zpěníme 2 nakrájené cibule a petrželku, přidáme na kostičky nakrájenou housku, dokřupava ji osmahneme a necháme vychladnout
2. Ve 1/
4 l mléka rozkvedláme 2 vejce a nalijeme na vychladlé opečené kostičky housky a necháme 15 minut stát
3. Mezitím si nakrájíme na kostičky slaninu, kterou necháme rozškvařit a přidáme nakrájené houby, podusíme do měkka a opět necháme vychladnout
4. Smícháme podušené houby s namočenou opečenou houskou, osolíme, opepříme a zahustíme strouhankou a houskou, dobře promícháme
5. Namočenýma rukama formujeme menší kulaté knedlíky, dobře zmáčkneme, aby se nerozvařily a 10 povaříme ve vroucí osolené vodě
6. Vyjmeme drátěnou naběračkou a necháme okapat
7. Knedlíky dáme na talíř, servírujeme v celku, nebo dvěma vidličkami roztrhneme na polovinu a posypeme osmaženou cibulkou, jako přílohu zvolíme červené nebo bílé podušené zelí.
Recept i s fotografií nám poslal D. Marounek