Salát z uvařených sójových bobů, nakrájeného dušeného zelí s mletým zázvorem, jablek a ochuceného jogurtu.
Ingredience:
Rozpočet pro 3 osoby: | |
300 g | sójových bobů |
1/2 lžičky | mletého zázvoru |
2 lžíce | slunečnicových semínek |
2 lžíce | oleje |
2 ks | jablek |
1 ks | hlávky čínského zelí |
sůl | |
Zálivka: | |
125 g | bílého jogurtu |
2 lžíce | majonézy |
1 lžíce | sladkého kečupu |
1 lžička | citrónové šťávy |
sůl |
Postup:
1. Sójové boby propláchneme a namočíme do studené vody asi na 16 hodin
2. Při namočení zvětší svůj objem, proto je nutné přidat dostatečné množství vody, aby byly stále potopené
3. Po nabobtnání vodu slijeme a zalijeme novou vodou (aby byly potopené) a na mírném plameni vaříme skoro doměkka
4. Před dovařením je osolíme a ještě krátce povaříme
5. Měkké boby scedíme a necháme vychladnout
6. Zelí očistíme od zvadlých listů, opláchneme, rozkrojíme a nakrájíme na tenké nudličky
7. Nakrájené zelí dáme na rozpálený olej a za stálého míchání krátce podusíme
8. Před odstavením přidáme mletý zázvor, mírně osolíme a ještě za stálého míchání krátce podusíme
9. Uvařené boby dáme do mísy, přidáme vychladlé zelí a oloupaná, jádřinců zbavená, na menší kostičky nakrájená jablka
10. Zalijeme připravenou zálivkou smíchanou z bílého jogurtu, majonézy, sladkého kečupu, citrónové šťávy a špetky soli
11. Vše zlehka promícháme a před podáváním posypeme salát opraženými semínky.
Vodu, v níž vaříme luštěniny, solíme až ke konci vaření, protože dřívějším solením bychom snížili bobtnavost a zpomalili měknutí.
Poznámka:Na salát používáme velkou mísu, abychom mohli salát dobře a snadno promíchat.