REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sněhové těsto

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Základní recept na sněhové těsto.


Ingredience:
150 gpískového cukru
150 gmoučkového cukru
30 gškrobové moučky
8 ksbílků

Postup:

1. Z bílků ušleháme velmi pevný sníh a vyšleháme pískový cukr
2. Do hustého sněhu lehce vmícháme prosátý moučkový cukr spolu se škrobovou moučkou
3. Z hmoty tvoříme lžičkou nebo zdobícím sáčkem různé tvary na pečící papír položený na plechu nebo tukem vymazaný plech
4. Abychom měli tvary pravidelné, můžeme je předem na moukou nebo cukrem lehce poprášený plech vyznačit formičkami
5. Pokud použijeme papírna pečení, tvary si na něj v pravidelných odstupech předkreslíme
6. Před pečením poprášíme pečivo moučkovým cukrem.
7. Sněhovou hmotu na plechu nenecháváme stát, ale hned ji vkládáme do mírně předehřáté trouby (asi 120 °C), po krátkém zapečení teplotu snížíme na 80 °C a zvolna pečeme či spíše sušíme 1-3 hodiny (podle velikosti pečiva)
8. Dvířka trouby necháme mírně pootevřená, aby mohla unikat pára
9. Pečivo ze sněhového těsta vyžaduje spíše vrchní teplo než spodní. Dáme-li ho do příliš vyhřáté trouby, popraská a ztrácí tvar
10. Upečené a vychladlé sněhové pečivo ukládáme v suchu, protože snadno zvlhne.

Doporučení:

Bílky nejlépe ušleháme, když mají pokojovou teplotu. Pevný sníh připravíme, když do bílků přidáme špetku soli nebo trochu studené vody. Ušlehaný sníh nenecháme nikdy dlouho stát, protože stáním řídne. Sníh je správně ušlehaný, když tvoří pevné špičky. Pozor, sníh je možno také přešlehat a pak zřídne.Aby dvířka trouby byla při sušení bílkového pečiva mírně otevřená, vložíme do nich vařečku. Správně upečené těsto zůstane bílé, je křehké a uvnitř mírně vláčné.

Poznámka:

Více o sněhovém těstě najdete zde: Cukroví a moučníky ze sněhového těsta.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy