Staročeský recept na tradiční bramborové těsto, z kterého se dále peče sladké, ale i slané vánoční cukroví.
Ingredience:
250 g | vařených brambor |
250 g | hladké mouky |
250 g | ztuženého pokrmového tuku |
mikrotenový sáček |
Postup:
- Dopředu uvařené a důkladně prochladlé brambory oloupeme a prolisujeme
- K bramborám přidáme nastrouhaný pokrmový tuk a hladkou mouku, vypracujeme vláčné těsto
- Těsto necháme v lednici v mikrotenovém sáčku 1 hodinu odpočinout.
Další postup výroby bramborového cukroví:
- Těsto vytáhneme z lednice a rozválíme na plát silný cca 3 mm, z něho pak vykrájíme různé tvary, ty klademe na plech vyložený papírem na pečení
- Pečeme v troubě vyhřáté na 160 až 170 °C dorůžova
- Ihned po vyndání z trouby obalujeme v moučkovém cukru s vanilkovým