REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Smetanové klobásy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept na přípravu domácích klobás .


Ingredience:
Poměr surovin:
50 %libového vepřového masa (kýta od pánevní kosti)
30 %tučného vepřového masa (bůček nebo tučné ořezky ze sádla - vrabci)
5 %tvrdých rohlíků
15 %sladké smetany (popřípadě z 1/3 mléko)
Koření na 10 kg smetanové klobásy:
150 gsoli
15 gmletého pepře
3 gmuškátového květu
2 gmuškátového oříšku
4 gcitrónové kůry

Postup:

1. Na klobásy použijeme čerstvé, nesolené, syrové a dobře vychladlé vepřové maso, nejlépe třetí den po porážce
2. Libové i tučné maso pečlivě zbavíme všech blanitých, tvrdých i chrupavčitých částí a každé zvlášť umeleme dvakrát na masovém strojku
3. Tvrdé rohlíky nakrájíme na slabé plátky a namočíme je ve smetaně, po rozmočení rohlíky dobře rozmícháme tak, aby kůrky nebyly znatelné
4. Potom k nim přidáme mleté vepřové libové maso, sůl, mletý pepř, muškátový květ, muškátový oříšek, citrónovou kůru a mícháme s rohlíky tak dlouho, až ze směsi vytvoříme celistvou hmotu, pak přidáme mleté tučné maso, zbylou sladkou smetanu a opět mícháme tak dlouho, až jsme obě suroviny do směsi dokonale zapracovali a vytvořili jemný, světlý, křehký prejt
5. Prejt plníme do vyčištěných vepřových tenkých střívek nebo ještě lépe do vyčištěných tenkých skopových střívek (před plněním střívka propláchneme vlažnou vodou, aby se odstranily případné nečistoty uvnitř střívka a aby se střívka snadněji navlékala na trubičku plničky)
6. Naplněná střívky oddělujeme po částech dlouhých asi 30 cm o váze asi 150 g
7. Svineme je šnekovitě do závitků nebo do rohlíků se zahnutými konci dovnitř a propíchneme špejlí.

Doporučení:

Klobásy podáváme v různých úpravách, nejčastěji však mírně obalené v hladké mouce, opečené na rozpáleném tuku (oleji) do červena z obou stran.Přípravě masa na vinné a smetanové klobásy musíme věnovat dostatečnou péči a použít pokud možno nejjemnější křehké libové maso z vepřové kýty nebo plecka a tučné vepřové maso z bůčku!

Poznámka:

Příprava vepřových střívek na klobásy:Chceme-li doma vyrobit uzené klobásy, spišské párky, spišské klobásy nebo klobásy k zapékání do těsta, popřípadě vinné nebo smetanové klobásy, necháme si pro tento účel již v den porážky několik metrů vypraných tenkých vepřových střev. Nekrájíme je na krátké kousky jako na jaternice, ale je po řádném vyprání namočíme do studené pitné vody a necháme 48 hodin odmočit. Po odmočení je opereme ve studené vodě, vymačkáme, dáme je na hladké prkénko, na kterém je škrabkou nebo velmi tupým nožem podélnými tahy po střívku vyškrábeme. Pak střívka opláchneme ve studené vodě, vymačkáme a silně osolíme (obalíme v soli). Takto osolená střívka dáme do jakékoliv nádoby a necháme do výroby klobás v solném láku, který si samy pustí. Solením zpevníme stěny střívek a proto při plnění tolik nepraskají jako čerstvě oškrabaná. V den výroby klobás střívka namočíme do vlažné vody, potom je uvnitř opláchneme a mezi prsty vymačkáme. Takto upravená střívka můžeme používat na všechny druhy klobás.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy