REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Smažený telecí řízek OSSEGG PRAHA, tzv. Vídeňák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vyzkoušejte skvělý smažený telecí řízek OSSEGG PRAHA, tzv. Vídeňák, od šéfkuchaře Lukáše Holého z pivovarské restaurace OSSEGG.


Ingredience:
Suroviny na 4 porce:
4 ksplátek odblaněné telecí kýty (každý by měl být necelý 1 cm vysoký)
4 ksvajíčko rozšlehané se solí, pepřem a 4 lžícemi OSSEGG světlého piva
250 gstrouhanky z pivního pečiva (lze použít i z běžného pečiva)
250 gpolohrubé mouky (lze použít i hladká, ale na hrubší lépe drží vajíčka)
250 gpřepuštěného másla
čerstvě mletý pepř
sůl
řez citronu k podávání (my ho v OSSEGG podáváme v gáze,
abychom z něho použili jen čistou šťávu bez semínek)

Postup:
  1. Připravte si přepuštěné máslo; v rendlíku na mírném plamenu zahřejte kostku másla. Děrovanou naběračkou sbírejte pěnu, která se tvoří na povrchu. Jakmile se máslo rozpustí, slijte ho do jiné nádoby, aby na dně zůstaly mléčné usazeniny, které způsobují přepalování. Máslo nechte vychladnout. Přepuštěné máslo můžete následně uskladnit v lednici pro další použití.
  2. Řízky podélně rozřízněte, ale nedokrojte, abyste je mohli otevřít jako knihu. Získáte tak řízky ve velikosti XL. Přikryjte je mikroténovou fólií a jeden po druhém rozklepejte na výšku přibližně 5 mm.
  3. Maso zlehka osolte, opepřete, obalte nejprve v polohrubé mouce, pak v rozšlehaném vajíčku a nakonec ve strouhance.
  4. Řízky smažte na předem připraveném přepuštěném másle dozlatova. Podávejte s řezem citronu.
Doporučení:

Tipy šéfkuchaře Lukáše Holého:

  • Řízky rozklepejte paličkou, hladkou stranou, aby byly co nejtenčí. Můžete klepat vždy dva řízky na sobě, nepřicházíte tak zbytečně o šťávu.
  • Chcete-li masu dodat jemnější a zároveň pikantnější chuť, naklepejte ho a pak naložte na několik hodin anebo přes noc do mléka.
  • Na odpíchnutí tučné chuti se k řízkům podává svěží citron k zakapání – až těsně před jídlem.

Lukáš Holý, šéfkuchař pivovarská restaurace OSSEGG, Římská 45, Praha.

V tuto chvíli naše pivo i jídlo rozvážíme. Případně si ho můžete po telefonické domluvě přijít vyzvednout. Více info na www.praha.ossegg.com!

Poznámka:

A které pivo se k ke smaženým telecím řízkům nejlépe hodí? Dle sládka Filipa Žaby je to rozhodně ATHANASIUS 10 Světlé, spodně kvašené nefiltrované a nepasterizované pivo. Má jemnou chmelovou vůni, středně plné tělo a vyšší říz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Sezona grilování je tady, užijte si ji s recepty od Spaku

Teplé letní počasí se konečně dostavilo a přímo vybízí k příjemnému strávení odpoledne nebo večera v parku či na zahradě. A jak lépe si vychutnat tuto krásnou roční dobu než lahodným jídlem z grilu? Užijte si grilovačku za doprovodu značky Spak a oslavte 30 let působení této společnosti v ČR.

číst dále ...

Češi si neumí představit svůj pracovní den bez kávy. Stává se významným zaměstnaneckým benefitem

Káva je celosvětově nejoblíbenějším nápojem, denně se jí vypije kolem dvou miliard šálků. Velké oblibě se těší i u nás, bez kávy by nedokázalo žít 6 z 10 Čechů. Jedním z míst, kde si kávu dopřáváme nejčastěji, je naše zaměstnání. Průzkum pro značku L’OR Professional potvrdil, že kávu v práci pije pravidelně nebo alespoň občas 85 % českých zaměstnanců, přičemž skoro polovina Čechů si neumí představit pracovní den bez kávy. Během pracovního dne vypijeme nejčastěji dva až tři šálky. Průzkum pro značku L’OR Professional dále ukázal, že se káva stává i významným zaměstnaneckým benefitem a faktorem, který může přispět k motivování zaměstnance, a tedy ke snížení rizika jeho odchodu k jinému zaměstnavateli.

číst dále ...

Rizoto jako od Itala: Vyznejte se v italské rýži

Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.

číst dále ...

Květen měsíc májovek

Květen je měsíc, kdy vyrůstá další chutná a houbaři ceněná houba, čirůvka májovka – Calocybe gambosa (viz náš atlas hub). Májovky mají nezaměnitelnou vůní, okurkově moučnou a někteří houbaři ji považují za nejlepší houbu na smetanovou houbovou omáčku. Májovky vyrůstají někdy, při jarních deštících, už koncem dubna. Naleznete je v prosvětlených listnatých lesících, hájích, parkách nebo sadech.

číst dále ...

Světový den koktejlů: oslavte ho míchaným drinkem plným zdraví

V pátek 13. května je speciální den pro všechny milovníky koktejlů. Přesně před 216 lety byla v USA zveřejněna první definice míchaného drinku. Když se řekne míchaný koktejl, nemusí ale nutně jít o alkoholický nápoj. Zkuste letos slavit tak, abyste víc prospěli svému zdraví. Namíchejte si některý z proteinových koktejlů KetoMix. Jsou snadné na přípravu, skvěle zasytí a dodají tělu nejen kvalitní bílkoviny, ale i důležitou vlákninu, vitamíny a minerální látky.

číst dále ...

Bauer nebo Sacher

Bauer Hotel Group, který provozuje gastronomické ikony jako restauraci U Prince, Terasu U Prince a zážitkovou gurmánskou perlu DEER, představuje sladké novinky. Dlouholetým cukrářským mistrem je Vojta Řehák. Právě on před deseti lety vymyslel spolu s panem Bauerem dort plný hořké a bílé čokolády, který se podával a podává na Staroměstském náměstí v restauraci i horní terase U Prince. Základem mu byl rodinný recept rodiny Bauerů, který šéfcukrář Vojta předělal do moderního gastronomického dezertu. Nyní plně dostál mezinárodního věhlasu v hodnoceních nestranných tuzemských a zahraničních průvodců, že došlo k povýšení z dezertu na rodinný dezert.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy