Vyzkoušejte skvělý smažený telecí řízek OSSEGG PRAHA, tzv. Vídeňák, od šéfkuchaře Lukáše Holého z pivovarské restaurace OSSEGG.
Ingredience:
Suroviny na 4 porce: | |
4 ks | plátek odblaněné telecí kýty (každý by měl být necelý 1 cm vysoký) |
4 ks | vajíčko rozšlehané se solí, pepřem a 4 lžícemi OSSEGG světlého piva |
250 g | strouhanky z pivního pečiva (lze použít i z běžného pečiva) |
250 g | polohrubé mouky (lze použít i hladká, ale na hrubší lépe drží vajíčka) |
250 g | přepuštěného másla |
čerstvě mletý pepř | |
sůl | |
řez citronu k podávání (my ho v OSSEGG podáváme v gáze, | |
abychom z něho použili jen čistou šťávu bez semínek) |
Postup:
- Připravte si přepuštěné máslo; v rendlíku na mírném plamenu zahřejte kostku másla. Děrovanou naběračkou sbírejte pěnu, která se tvoří na povrchu. Jakmile se máslo rozpustí, slijte ho do jiné nádoby, aby na dně zůstaly mléčné usazeniny, které způsobují přepalování. Máslo nechte vychladnout. Přepuštěné máslo můžete následně uskladnit v lednici pro další použití.
- Řízky podélně rozřízněte, ale nedokrojte, abyste je mohli otevřít jako knihu. Získáte tak řízky ve velikosti XL. Přikryjte je mikroténovou fólií a jeden po druhém rozklepejte na výšku přibližně 5 mm.
- Maso zlehka osolte, opepřete, obalte nejprve v polohrubé mouce, pak v rozšlehaném vajíčku a nakonec ve strouhance.
- Řízky smažte na předem připraveném přepuštěném másle dozlatova. Podávejte s řezem citronu.
Tipy šéfkuchaře Lukáše Holého:
- Řízky rozklepejte paličkou, hladkou stranou, aby byly co nejtenčí. Můžete klepat vždy dva řízky na sobě, nepřicházíte tak zbytečně o šťávu.
- Chcete-li masu dodat jemnější a zároveň pikantnější chuť, naklepejte ho a pak naložte na několik hodin anebo přes noc do mléka.
- Na odpíchnutí tučné chuti se k řízkům podává svěží citron k zakapání – až těsně před jídlem.
Lukáš Holý, šéfkuchař pivovarská restaurace OSSEGG, Římská 45, Praha.
V tuto chvíli naše pivo i jídlo rozvážíme. Případně si ho můžete po telefonické domluvě přijít vyzvednout. Více info na www.praha.ossegg.com!
Poznámka:A které pivo se k ke smaženým telecím řízkům nejlépe hodí? Dle sládka Filipa Žaby je to rozhodně ATHANASIUS 10 Světlé, spodně kvašené nefiltrované a nepasterizované pivo. Má jemnou chmelovou vůni, středně plné tělo a vyšší říz.