REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Smažené nudle Pad Thai

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Asijská inspirace v podobě osmažených nudlí s mnoha druhy zeleniny a restovanými krevetkami. Dochucené chilli papričkami a pikantní omáčkou.


Ingredience:
400 gtenoučkých rýžových nudlí
100 gzelených fazolek, překrájených na třetiny
30 ksčerstvých krevet (vyloupaných, zbavených ocásků)
3 ksstroužku česneku
3 ksvejce
2 kscelé červené chilli papričky
2 ksjarní cibulky
1 ksčervené chilli papričky ozdobu
1 ksvelké mrkve
1/2 kscukety
1 hrstsojových výhonků
rostlinný olej (panenský olivový je nejlepší)
koriandrová nať
petrželová nať
Na omáčku:
4 lžícetamarindové pasty
3 lžícerybí omáčky
150 gtřtinového cukru
šťáva z 1/2 limetky
kůra z limetky nastrouhat do nudlí

Postup:

1. Omáčka: pomalu zahříváme v hrnci tamarindovou omáčku s třtinovým cukrem, dochucenou rybí omáčkou a limetovou šťávou
2 Když se všechny ingredience prolnou a omáčka se začne vařit, ještě ji pořádně promícháme a odstavíme z plotny; dáme ji na stranu
3. Pokrájíme veškerou zeleninu: mrkev oloupeme a nakrájíme na tenoučké nudličky, cuketu pokrájíme taktéž na tenčí nudličky, zelené fazolky uvařené do polo měkka pokrájíme na třetiny, jarní cibulku pokrájíme na kolečka
4. Každý druh zeleniny máme připravený na extra talířku, neboť za chvíli budeme smažit a restovat každou ingredienci zvlášť
5. Sojové výhonky, chilli papričky dáme stranou na extra talířky (pro přípravu asijských dobrot se ke smažení jídel nejlépe hodí pánev wok)
6. Do woku dáme lžíci olivového oleje
7. Olej rozpálíme a dáme na něj restovat vyloupané a ocásků zbavené krevety, které lehce osolíme
8. Přidáme k nim na tenké plátky pokrájený česnek, nadrobno pokrájenou koriandrovou a petrželovou nať a krevetky během restování zakápneme šťávou z limetky
9. Když jsou krevetky orestované dozlatova, sesypeme je z pánve do extra mističky, kterou přiklopíme talířkem nebo překryjeme alobalem, aby zůstaly co nejteplejší
10. A nyní následují všechny ostatní ingredience, které vždy lehounce osolíme a každou zvlášť restujeme na trošce rozpáleného olivového oleje
11. Každou hotově orestovanou zeleninu sesypáváme na extra talířky
12. Když máme veškerou zeleninu orestovanou tak, aby byla pevná na skus, tak na trošce olivového oleje připravíme míchaná vajíčka z 3 předem vyšlehaných vajec
13. Lehounce je osolíme, stejně jako všechny předešlé ingredience. Když jsou vajíčka usmažená, rozsekáme je vařečkou na malé kousky a také je sesypeme do extra talířku
14. Vedle v hrnci jsme si zatím uvařili tenké rýžové nudle, jsou uvařené za dvě až tři minuty, slijeme je a slité je dáme do woku
15. Ve woku je na trošičce olivového oleje smažíme, cca 3 minuty a zalijeme je připravenou omáčkou
16. Dobře je promícháme, aby na sebe všechny nudle nabalily omáčku a všechny připravené a hotově orestované zeleniny přisypeme k nudlím
17. Vše opatrně promícháme a už můžeme servírovat nudle
18. Na talíř naservírované nudle dozdobíme restovanými krevetkami a nasekanou chilli papričkou a můžeme si vychutnat tento lahodný pokrm.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Šárka Ledová.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Maso a grilování: Kam pro ten nejlepší kus?

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger – steakových partií masa existuje několik, a ne každý se hodí na vše. Kritérií, podle kterých vybírat, je nepřeberné množství. Pokud si budete chtít při prvních jarních grilovačkách připravit lahodný steak, měli byste zvolit opravdu pěkně vyzrálý kus masa. Nezapomínejte, že s čím kvalitnějšími ingrediencemi pracujete, o to lepší bude výsledek.

číst dále ...

Ořechové krémy jako součást zdravého jídelníčku: Jak poznat ten kvalitní?

Když se řekne oříškový krém, spousta z nás si s ním spojuje mlsání, a proto se mylně domníváme, že bychom se mu měli spíše vyhýbat. Přitom pokud si vyberete kvalitní ořechové máslo a dáte si pozor na množství, přinese vám i řadu benefitů.

číst dále ...

Přivítejte jaro skleničkou květinového vína

Možná jste již zaexperimentovali s víny z jiného ovoce než z hroznů, ale co vína z květin? Nejen na českém trhu působí stále jako jeden z nejčerstvějších přírůstků, přitom jejich historie není o nic kratší než u tradičního vína. Za ochutnání rozhodně stojí. Ostatně s přicházejícím jarním obdobím je právě láhev dobře vychlazeného květinového vína tou, po které sáhnete, pokud chcete dny plné slunce a pučících stromů pořádně přivítat.

číst dále ...

Lahodný kozí sýr, jak ho neznáte. Připravte si lehký jarní oběd, který vás zasytí

Teplejší počasí si žádá odlehčené pokrmy. Pokud patříte k těm, které salát nezasytí, zkuste si ho trošku vylepšit a doplnit o kvalitní kozí sýr. Dodá jídlům nezvyklé lahodnou příchuť, a navíc ho ocení i ti, kteří si třeba kravskou verzi dopřát nemohou. Rozhodně se nehodí jen do salátů, vynikající je také na grilu.

číst dále ...

Svátky jara jinak aneb chutné velikonoční recepty nejen pro vegany

Svátky jara už jsou téměř za dveřmi a vy pomalu začínáte přemýšlet nad tím, čím letos ozvláštníte sváteční tabuli? Nebojte se experimentovat, zatímco na Vánoce bývá menu zpravidla téměř neměnné, Velikonoce dávají mnohem větší prostor vyzkoušet něco nového. Potřebnou inspiraci najdete v receptech na chutné velikonoční menu od České veganské společnosti, které milé překvapí i zapřisáhlé masožravce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy