REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Smažené nudle Pad Thai

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Asijská inspirace v podobě osmažených nudlí s mnoha druhy zeleniny a restovanými krevetkami. Dochucené chilli papričkami a pikantní omáčkou.


Ingredience:
400 gtenoučkých rýžových nudlí
100 gzelených fazolek, překrájených na třetiny
30 ksčerstvých krevet (vyloupaných, zbavených ocásků)
3 ksstroužku česneku
3 ksvejce
2 kscelé červené chilli papričky
2 ksjarní cibulky
1 ksčervené chilli papričky ozdobu
1 ksvelké mrkve
1/2 kscukety
1 hrstsojových výhonků
rostlinný olej (panenský olivový je nejlepší)
koriandrová nať
petrželová nať
Na omáčku:
4 lžícetamarindové pasty
3 lžícerybí omáčky
150 gtřtinového cukru
šťáva z 1/2 limetky
kůra z limetky nastrouhat do nudlí

Postup:

1. Omáčka: pomalu zahříváme v hrnci tamarindovou omáčku s třtinovým cukrem, dochucenou rybí omáčkou a limetovou šťávou
2 Když se všechny ingredience prolnou a omáčka se začne vařit, ještě ji pořádně promícháme a odstavíme z plotny; dáme ji na stranu
3. Pokrájíme veškerou zeleninu: mrkev oloupeme a nakrájíme na tenoučké nudličky, cuketu pokrájíme taktéž na tenčí nudličky, zelené fazolky uvařené do polo měkka pokrájíme na třetiny, jarní cibulku pokrájíme na kolečka
4. Každý druh zeleniny máme připravený na extra talířku, neboť za chvíli budeme smažit a restovat každou ingredienci zvlášť
5. Sojové výhonky, chilli papričky dáme stranou na extra talířky (pro přípravu asijských dobrot se ke smažení jídel nejlépe hodí pánev wok)
6. Do woku dáme lžíci olivového oleje
7. Olej rozpálíme a dáme na něj restovat vyloupané a ocásků zbavené krevety, které lehce osolíme
8. Přidáme k nim na tenké plátky pokrájený česnek, nadrobno pokrájenou koriandrovou a petrželovou nať a krevetky během restování zakápneme šťávou z limetky
9. Když jsou krevetky orestované dozlatova, sesypeme je z pánve do extra mističky, kterou přiklopíme talířkem nebo překryjeme alobalem, aby zůstaly co nejteplejší
10. A nyní následují všechny ostatní ingredience, které vždy lehounce osolíme a každou zvlášť restujeme na trošce rozpáleného olivového oleje
11. Každou hotově orestovanou zeleninu sesypáváme na extra talířky
12. Když máme veškerou zeleninu orestovanou tak, aby byla pevná na skus, tak na trošce olivového oleje připravíme míchaná vajíčka z 3 předem vyšlehaných vajec
13. Lehounce je osolíme, stejně jako všechny předešlé ingredience. Když jsou vajíčka usmažená, rozsekáme je vařečkou na malé kousky a také je sesypeme do extra talířku
14. Vedle v hrnci jsme si zatím uvařili tenké rýžové nudle, jsou uvařené za dvě až tři minuty, slijeme je a slité je dáme do woku
15. Ve woku je na trošičce olivového oleje smažíme, cca 3 minuty a zalijeme je připravenou omáčkou
16. Dobře je promícháme, aby na sebe všechny nudle nabalily omáčku a všechny připravené a hotově orestované zeleniny přisypeme k nudlím
17. Vše opatrně promícháme a už můžeme servírovat nudle
18. Na talíř naservírované nudle dozdobíme restovanými krevetkami a nasekanou chilli papričkou a můžeme si vychutnat tento lahodný pokrm.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Šárka Ledová.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Sezona grilování je tady, užijte si ji s recepty od Spaku

Teplé letní počasí se konečně dostavilo a přímo vybízí k příjemnému strávení odpoledne nebo večera v parku či na zahradě. A jak lépe si vychutnat tuto krásnou roční dobu než lahodným jídlem z grilu? Užijte si grilovačku za doprovodu značky Spak a oslavte 30 let působení této společnosti v ČR.

číst dále ...

Jak na „Luxus za pár korun“? To prozradí Jiří Halamka od 16. května na TV Paprika

Znáte Jirku Halamku? A víte, že si s ním můžete opět zavařit? Televizní stanice TV Paprika totiž uvádí nový kulinární pořad, který bude opět pod taktovkou oblíbeného kuchaře. Jirka předvede svůj kulinářský um, přičemž ukáže, jak snadno lze připravit báječnou večeři z obyčejných surovin, které máme běžně ve spíži. V pořadu „Luxus za pár korun“ se budete moci inspirovat, jak z tradičních ingrediencí připravit pokrmy, které ze všedních dnů vytvoří ty, jež si budete pamatovat.

číst dále ...

Světový den koktejlů: oslavte ho míchaným drinkem plným zdraví

V pátek 13. května je speciální den pro všechny milovníky koktejlů. Přesně před 216 lety byla v USA zveřejněna první definice míchaného drinku. Když se řekne míchaný koktejl, nemusí ale nutně jít o alkoholický nápoj. Zkuste letos slavit tak, abyste víc prospěli svému zdraví. Namíchejte si některý z proteinových koktejlů KetoMix. Jsou snadné na přípravu, skvěle zasytí a dodají tělu nejen kvalitní bílkoviny, ale i důležitou vlákninu, vitamíny a minerální látky.

číst dále ...

Květen měsíc májovek

Květen je měsíc, kdy vyrůstá další chutná a houbaři ceněná houba, čirůvka májovka – Calocybe gambosa (viz náš atlas hub). Májovky mají nezaměnitelnou vůní, okurkově moučnou a někteří houbaři ji považují za nejlepší houbu na smetanovou houbovou omáčku. Májovky vyrůstají někdy, při jarních deštících, už koncem dubna. Naleznete je v prosvětlených listnatých lesících, hájích, parkách nebo sadech.

číst dále ...

Češi si neumí představit svůj pracovní den bez kávy. Stává se významným zaměstnaneckým benefitem

Káva je celosvětově nejoblíbenějším nápojem, denně se jí vypije kolem dvou miliard šálků. Velké oblibě se těší i u nás, bez kávy by nedokázalo žít 6 z 10 Čechů. Jedním z míst, kde si kávu dopřáváme nejčastěji, je naše zaměstnání. Průzkum pro značku L’OR Professional potvrdil, že kávu v práci pije pravidelně nebo alespoň občas 85 % českých zaměstnanců, přičemž skoro polovina Čechů si neumí představit pracovní den bez kávy. Během pracovního dne vypijeme nejčastěji dva až tři šálky. Průzkum pro značku L’OR Professional dále ukázal, že se káva stává i významným zaměstnaneckým benefitem a faktorem, který může přispět k motivování zaměstnance, a tedy ke snížení rizika jeho odchodu k jinému zaměstnavateli.

číst dále ...

Rizoto jako od Itala: Vyznejte se v italské rýži

Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy