Dostali jste chuť na smažené nudle s kuřecím masem, co si je pravidelně dopřáváte v čínských nebo vietnamských bistrech? Připravte si je doma! Jde o poměrně jednoduchý a rychlý recept, který zvládne i méně zdatný kuchtík či kuchařka.
Ingredience:
1 balení | čínských vaječných nudlí |
1 balení | kuřecích chlazených prsou |
3 ks | vejce |
2-3 ks | mrkve |
1 ks | pekingského zelí |
1 polévková lžíce | solamylu (bramborový nebo kukuřičný škrob) |
1,5 kávové lžičky | soli |
jarní cibulka | |
mletý černý pepř | |
tuk na smažení | |
voda |
Postup:
- Nudle dáme do hrnce s horkou vodou, kterou jsme přivedli k varu, pak zdroj tepla vypneme, vodu osolíme, dáme tak 1 lžičku soli a na 8-10 minut do horké vody ponoříme nudle, hrnec necháme přiklopený.
- Nudle scedíme, ale neproplachujeme!
- Prsní řízky rozkrojíme podélně, pak z nich nakrájíme kratší nudličky, maso dáme do misky.
- Jedno vejce rozklepneme, oddělíme žloutek od bílku, žloutek dáme k nudlím, bílek do hrnku, stejně tak zbývající celá vejce samozřejmě zbavená skořápek dáme do hrnku, vidličkou rozšleháme.
- Do masa přidáme polévkovou lžíci škrobu (solamylu), 1/2 kávové lžičky soli, trochu pepře, vše důkladně promícháme, necháme odpočinout v lednici, zatím, co budeme krájet zeleninu.
- Vezmeme pekingské zelí, opláchneme ho pod studenou tekoucí vodou, pak ho necháme okapat, odkrojíme z něho tuhou spodní část, tu vyhodíme, zbylé zelí, tak 1/4 hlávky, nakrouháme, nebo nakrájíme na co nejtenčí proužky.
- Z jarní cibulky oddělíme opět spodní tvrdou část, zbytek nakrájíme na drobná, tenká kolečka, jak světlou, tak tu zelenou část. Mrkev očistíme, nakrájíme na tenké proužky.
- V hluboké pánvi, ideálně ve woku, rozpálíme olej, do horkého oleje vysypeme naložené maso, to orestujeme ze všech stran, občas promícháme, bude stačit tak 4 minuty, pak maso z pánve vyklopíme.
- V oleji po mase orestujeme nudličky mrkve a zelí, po chvíli zeleninu vytáhneme, dáme na chvíli také stranou.
- Do stejné pánve vyklopíme rozšlehaná vejce z hrnku, osolíme je, chvíli je necháme v klidu, jako, když smažíme omeletu, ale po chvíli vejce roztrháme vařečkou, vejce necháme ztuhnout.
- Do pánve přilijeme trochu oleje, přidáme okapané nudle, smažíme je, přitom do nich zamícháme již ztuhlá vejce, po chvíli i zeleninu, dále smažíme, nudle promícháváme.
- V této fázi do nudlí zamícháme asi 2 polévkové lžíce sojové omáčky, nudle osolíme, lžička bude stačit, přihodíme jarní cibulku, vrátíme zpět do pánve také maso, smažíme další 2 až 3 minuty, občas vše promícháme.