Hovězí a vepřové maso podušené na paprikovém základě spolu s dalšími přísadami. Šťáva guláše je mírné hustá a má tmavší barvu, výraznou chuť a vůni po použitých surovinách.
Ingredience:
400 g | hovězí kližky |
400 g | vepřového plecka |
400 g | cibule |
100 g | zelené papriky |
100 g | rajčat |
20 g | mleté červené papriky |
20 g | rajského protlaku |
10 g | česneku |
5 dl | vývaru z kostí |
hladká mouka | |
mletý pepř | |
celý kmín | |
sádlo | |
sůl |
Postup:
- Očištěné hovězí a vepřové maso nakrájíme na kostky.
- Na sádle orestujeme nakrájenou cibuli na tenká kolečka, přidáme rajčatový protlak, nasekaný česnek, červenou papriku, kmín, černý pepř vložíme hovězí maso, krátce orestujeme kostky ze všech stran, podlijeme vývarem, přiklopíme a dusíme.
- Když je kližka poloměkká, přidáme kostky plecka.
- Jak bude maso měkké zaprášíme šťávu moukou, vložíme proužky papriky, kolečka rajčat, necháme přejít varem.
- Na závěr guláš dochutíme solí a pepřem.
Podáváme s rýží, těstovinami, knedlíkem, nebo pečivem.
Poznámka:Text i foto: D.M.