REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Slezská tlačenka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedna z variant výroby tlačenky při zabijačce.


Ingredience:
poměr surovin:
40 %vařeného tučného vepřového masa (bůčku)
35 %vařeného libového vepřového masa (ramínka, plecka)
5 %vařených vepřových jater
5 %syrových vepřových jater
15 %vařených vepřových kůžiček (stažené ze sádla)
polévka z masa
Koření na 10 kg slezské tlačenky:
100 gsmažené cibulky
150 gsoli
15 gmletého pepře
10 gmletého hřebíčku
3 gmletého nového koření
2 gmletého kmínu
3 gmletého zázvoru

Postup:

1. Maso z vepřového ramínka, plecka a bůčku pečlivě opereme, zbavíme zbytku štětin, rozkrájíme na 1 kg až 2 kg kusy a dáme vařit
2. Vepřová játra rozdělíme na dvě poloviny
3. První polovinu opereme a dáme vařit k masu, druhou polovinu necháme v syrovém stavu a později ji umeleme na masovém strojku
4. Vepřové kůžičky, které jsme získali při stahování sádla, pečlivě opereme (nožem odstraníme zbytky štětin) a dáme vařit také k masu
5. Všechno maso vaříme jen tolik, aby bylo provařeno (při nakrojení je šedé barvy), ale aby zůstalo tužší
6. Masa, játra, kůžičky vyndáme z polévky a necháme vychladnout
7. Po vychladnutí seřízneme z bůčku a ramínka kůži a tučné i libové maso nakrájíme na kostičky (1 cm)
8. Vařená a vychladlá játra nakrájíme na kostičky (0,5 cm)
9. Vepřové kůžičky, které jsme vařili s masem a vepřové kůžičky, které jsme seřízli z bůčku a ramínka, umeleme dvakrát na masovém strojku
10. Stejně dvakrát umeleme syrová vepřová játra
11. Do větší mísy dáme mleté vepřové kůže a mletá syrová játra, přidáme trochu polévky (bez omastku), osolíme, okořeníme a dobře promícháme
12. Po promíchání přidáme na kostičky nakrájená vařená játra, nakrájený bůček, nakrájené ramínko i plecko
12. Vše promícháme tak, aby byly kostičky bůčku s ramínkem i pleckem rovnoměrně rozmíchány, ale abychom kostičky masa mícháním nerozmačkali
13. Zamíchanou náplň slezské tlačenky plníme do dobře vypraného vepřového slepého střeva a do nejširších tlustých vepřových střev
14. Tlačenku vážeme z obou stran motouzem tak, aby jednotlivé tlačenky vážily 3/
4 až 1 kg
15. Zavázané naplněné tlačenky dáme do vařící polévky nebo vody a necháme asi 5 minut přejít var, pak je popícháním tenkou jehlou zbavíme vzduchu, potom snížíme teplotu polévky na 75 až 80 °C a vaříme 1,5 až 2 hodiny, podle velikosti
16. Uvařené tlačenky vyndáme z polévky, opláchneme ve studené vodě a rozložíme na prkénko k vychladnutí
17. Částečně vychlazené tlačenky obrátíme, navrch položíme prkénko a lehce zatížíme
18. Zatížené necháme do úplného vychladnutí.

Doporučení:

Vychladlé tlačenky můžeme udit studeným kouřem z pilin asi 6 hodin, čímž se zlepší jejich chuť a zvýší jejich trvanlivost.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

6 rad, jak ugrilovat tofu

Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek … grilovací sezóna je v plném proudu, tak co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

3 sýry, se kterými zazáříte na zahradní párty

Kdo říká, že na zahradních párty a grilovačkách musí mezi servírovanými jídly hrát ústřední roli grilované maso. Jsou i jiné a mnohdy chuťově zajímavější pokrmy, kterými můžete hosty překvapit. Máme pro vás tipy na tři sýry, které nesmějí chybět mezi letním pohoštěním. Vyzkoušejte je a buďte za báječnou hostitelku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy