REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Slezská tlačenka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedna z variant výroby tlačenky při zabijačce.


Ingredience:
poměr surovin:
40 %vařeného tučného vepřového masa (bůčku)
35 %vařeného libového vepřového masa (ramínka, plecka)
5 %vařených vepřových jater
5 %syrových vepřových jater
15 %vařených vepřových kůžiček (stažené ze sádla)
polévka z masa
Koření na 10 kg slezské tlačenky:
100 gsmažené cibulky
150 gsoli
15 gmletého pepře
10 gmletého hřebíčku
3 gmletého nového koření
2 gmletého kmínu
3 gmletého zázvoru

Postup:

1. Maso z vepřového ramínka, plecka a bůčku pečlivě opereme, zbavíme zbytku štětin, rozkrájíme na 1 kg až 2 kg kusy a dáme vařit
2. Vepřová játra rozdělíme na dvě poloviny
3. První polovinu opereme a dáme vařit k masu, druhou polovinu necháme v syrovém stavu a později ji umeleme na masovém strojku
4. Vepřové kůžičky, které jsme získali při stahování sádla, pečlivě opereme (nožem odstraníme zbytky štětin) a dáme vařit také k masu
5. Všechno maso vaříme jen tolik, aby bylo provařeno (při nakrojení je šedé barvy), ale aby zůstalo tužší
6. Masa, játra, kůžičky vyndáme z polévky a necháme vychladnout
7. Po vychladnutí seřízneme z bůčku a ramínka kůži a tučné i libové maso nakrájíme na kostičky (1 cm)
8. Vařená a vychladlá játra nakrájíme na kostičky (0,5 cm)
9. Vepřové kůžičky, které jsme vařili s masem a vepřové kůžičky, které jsme seřízli z bůčku a ramínka, umeleme dvakrát na masovém strojku
10. Stejně dvakrát umeleme syrová vepřová játra
11. Do větší mísy dáme mleté vepřové kůže a mletá syrová játra, přidáme trochu polévky (bez omastku), osolíme, okořeníme a dobře promícháme
12. Po promíchání přidáme na kostičky nakrájená vařená játra, nakrájený bůček, nakrájené ramínko i plecko
12. Vše promícháme tak, aby byly kostičky bůčku s ramínkem i pleckem rovnoměrně rozmíchány, ale abychom kostičky masa mícháním nerozmačkali
13. Zamíchanou náplň slezské tlačenky plníme do dobře vypraného vepřového slepého střeva a do nejširších tlustých vepřových střev
14. Tlačenku vážeme z obou stran motouzem tak, aby jednotlivé tlačenky vážily 3/
4 až 1 kg
15. Zavázané naplněné tlačenky dáme do vařící polévky nebo vody a necháme asi 5 minut přejít var, pak je popícháním tenkou jehlou zbavíme vzduchu, potom snížíme teplotu polévky na 75 až 80 °C a vaříme 1,5 až 2 hodiny, podle velikosti
16. Uvařené tlačenky vyndáme z polévky, opláchneme ve studené vodě a rozložíme na prkénko k vychladnutí
17. Částečně vychlazené tlačenky obrátíme, navrch položíme prkénko a lehce zatížíme
18. Zatížené necháme do úplného vychladnutí.

Doporučení:

Vychladlé tlačenky můžeme udit studeným kouřem z pilin asi 6 hodin, čímž se zlepší jejich chuť a zvýší jejich trvanlivost.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Odpalované těsto nemusí být strašák – s naším návodem ho zvládne i začátečník

Na tradičním věnečku, křupavém Paris-Brestu, Španělskem ovoněných churros, čokoládových éclairs nebo oblíbených větrnících si můžete pochutnat i v domácím prostředí. Stačí udělat první krok a naučit se, jak na odpalované těsto. Právě to tvoří základ všech jmenovaných zákusků. S profesionálními radami těsto zvládnete už napoprvé a rozšíříte si svůj osobní cukrářský repertoár o lahodné výrobky vrcholné cukrařiny.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Osvěžující nápoje, které vašim dnům dodají tu pravou šťávu

Rádi byste si během letních dnů dopřáli něco čerstvého a zároveň lahodného? Sáhněte po ovocných koktejlech! Jablka, maliny, borůvky, ale i špenát nebo mrkev – fantazii se meze nekladou. Můžete vybírat z ovoce i zeleniny nebo je mixovat společně. Představíme hned několik receptů, díky kterým se z vás stane král či královna koktejlů v letních dnech.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy