Jeden z receptů na přípravu domácí tlačenky.
Ingredience:
4 kg | vepřové hlavy |
3 kg | vepřového kolena |
2 kg | vepřových jazyků |
1 kg | vepřových jater |
1 l | vývaru z vepřového masa |
2 ks | cibule |
1 ks | paličky utřeného česneku |
mletý černý pepř | |
sádlo na smažení | |
nové koření | |
majoránka | |
fólie na tlačenku (obaly | |
sůl |
Postup:
1. Vařenou hlavu a kolena vykostíme, vařené jazyky sloupneme z kůže a podjazyčí obereme
2. Maso nakrájíme na větší kousky asi o velikosti 2×3 cm
3. Tučné maso nařežeme na menší kostičky, játra nakrájíme na plátky o tloušťce 1,5 až 2 cm a horkou vodou je spaříme tak, aby uvnitř nebyla syrová, ale ani příliš tvrdá
4. Spařená játra potom nakrájíme na drobné kostičky
5. Všechny druhy masa a cibuli na jemno nakrájenou a osmaženou na sádle dáme do nádoby a zalijeme vývarem z masa, ze kterého jsme sebrali tuk
6. Vše osolíme, opepříme a ochutíme majoránkou, novým kořením a česnekem
7. Dobře promícháme a směsí naplníme připravené obaly
8. Zavážeme je a vložíme do vařicí vody
9. Po dvou minutách teplotu snížíme na 85 až 90 °C a vaříme přibližně 1,5 až 2 hodiny
10. Vařené tlačenky vyndáme z vody, opláchneme vodou, jemně promícháme a rozložíme, aby vychladly
11. Tlačenky občas obrátíme.