REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Masová tlačenka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Základní recept na klasickou tlačenku vyráběnou při zabijačkách.


Ingredience:
Poměr surovin:
40 %libové suroviny (maso z plece, krkovičky)
40 %tučné suroviny (maso z hlavy, tučný lalok, bok)
10 %srdce a jazyka
10 %vařených kůžiček (seříznutá z laloků, boků, oušek)
polévka bez omastku
Koření na 10 kg masové tlačenky:
200 gsoli
20 gmletého pepře
15 gmletého nového koření
40 gstrouhané syrové cibule
(může se přidat česnek i majoránka)

Postup:

1. Maso nakrájíme na větší kostky o rozměru asi 2-4 cm
2. Vařené kůžičky umeleme na jemno na strojku na maso
3. Pokrájené maso dáme do větší nádoby, přidáme mletý pepř, mleté nové koření, sůl, nastrouhanou cibuli, mleté vepřové kůžičky, polévku a vše dobře promícháme
4. Zamíchanou směs plníme do vypraného vepřového žaludku, vypraného a obráceného měchýře nebo umělého střeva zakoupeného v obchodě
5. Tlačenky zavážeme a vložíme do vřelé polévky nebo vody
6. Když tlačenky přejde var, propícháme je tenkou jehlou (zbaví se vzduch), snížíme teplotu vody na 85 °C až 90 °C a při této teplotě je vaříme 2 až 3 hodiny, podle velikosti
7. Jakmile jsou tlačenky uvařeny, vyjmeme je z polévky (vody) do studené vody, opláchneme a položíme na prkénko
8. Skoro vychladlé tlačenky obrátíme a zatížíme prkénkem
9. Zatížené tlačenky necháme úplně vychladnout, nejlépe do příštího dne.

Doporučení:

Tlačenku můžeme také naplnit do sklenic, musíme však přidat více vařených kůží a méně polévky, sterilujeme 3 hodiny při 100 °C.

Poznámka:

Podle své chuti můžeme přidat do tlačenky také majoránku a utřený česnek.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy