Základní recept na klasickou tlačenku vyráběnou při zabijačkách.
Ingredience:
Poměr surovin: | |
40 % | libové suroviny (maso z plece, krkovičky) |
40 % | tučné suroviny (maso z hlavy, tučný lalok, bok) |
10 % | srdce a jazyka |
10 % | vařených kůžiček (seříznutá z laloků, boků, oušek) |
polévka bez omastku | |
Koření na 10 kg masové tlačenky: | |
200 g | soli |
20 g | mletého pepře |
15 g | mletého nového koření |
40 g | strouhané syrové cibule |
(může se přidat česnek i majoránka) |
Postup:
1. Maso nakrájíme na větší kostky o rozměru asi 2-4 cm
2. Vařené kůžičky umeleme na jemno na strojku na maso
3. Pokrájené maso dáme do větší nádoby, přidáme mletý pepř, mleté nové koření, sůl, nastrouhanou cibuli, mleté vepřové kůžičky, polévku a vše dobře promícháme
4. Zamíchanou směs plníme do vypraného vepřového žaludku, vypraného a obráceného měchýře nebo umělého střeva zakoupeného v obchodě
5. Tlačenky zavážeme a vložíme do vřelé polévky nebo vody
6. Když tlačenky přejde var, propícháme je tenkou jehlou (zbaví se vzduch), snížíme teplotu vody na 85 °C až 90 °C a při této teplotě je vaříme 2 až 3 hodiny, podle velikosti
7. Jakmile jsou tlačenky uvařeny, vyjmeme je z polévky (vody) do studené vody, opláchneme a položíme na prkénko
8. Skoro vychladlé tlačenky obrátíme a zatížíme prkénkem
9. Zatížené tlačenky necháme úplně vychladnout, nejlépe do příštího dne.
Tlačenku můžeme také naplnit do sklenic, musíme však přidat více vařených kůží a méně polévky, sterilujeme 3 hodiny při 100 °C.
Poznámka:Podle své chuti můžeme přidat do tlačenky také majoránku a utřený česnek.