REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Masová tlačenka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Základní recept na klasickou tlačenku vyráběnou při zabijačkách.


Ingredience:
Poměr surovin:
40 %libové suroviny (maso z plece, krkovičky)
40 %tučné suroviny (maso z hlavy, tučný lalok, bok)
10 %srdce a jazyka
10 %vařených kůžiček (seříznutá z laloků, boků, oušek)
polévka bez omastku
Koření na 10 kg masové tlačenky:
200 gsoli
20 gmletého pepře
15 gmletého nového koření
40 gstrouhané syrové cibule
(může se přidat česnek i majoránka)

Postup:

1. Maso nakrájíme na větší kostky o rozměru asi 2-4 cm
2. Vařené kůžičky umeleme na jemno na strojku na maso
3. Pokrájené maso dáme do větší nádoby, přidáme mletý pepř, mleté nové koření, sůl, nastrouhanou cibuli, mleté vepřové kůžičky, polévku a vše dobře promícháme
4. Zamíchanou směs plníme do vypraného vepřového žaludku, vypraného a obráceného měchýře nebo umělého střeva zakoupeného v obchodě
5. Tlačenky zavážeme a vložíme do vřelé polévky nebo vody
6. Když tlačenky přejde var, propícháme je tenkou jehlou (zbaví se vzduch), snížíme teplotu vody na 85 °C až 90 °C a při této teplotě je vaříme 2 až 3 hodiny, podle velikosti
7. Jakmile jsou tlačenky uvařeny, vyjmeme je z polévky (vody) do studené vody, opláchneme a položíme na prkénko
8. Skoro vychladlé tlačenky obrátíme a zatížíme prkénkem
9. Zatížené tlačenky necháme úplně vychladnout, nejlépe do příštího dne.

Doporučení:

Tlačenku můžeme také naplnit do sklenic, musíme však přidat více vařených kůží a méně polévky, sterilujeme 3 hodiny při 100 °C.

Poznámka:

Podle své chuti můžeme přidat do tlačenky také majoránku a utřený česnek.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Bez poctivých vývarů se v kuchyni neobejdete. Proč se vyhnout bujónovým kostkám?

Bez vývaru těžko uvaříte, tvoří základ mnoha pokrmů a v restauracích by se bez něj neobešli. Co pozitivního nám mohou vývary přinést a na co si dát pozor? Přípravou poctivého vývaru a jeho nejen gurmánskými přínosy nás provede český šéfkuchař Filip Sajler.

číst dále ...

Kuřecí polévka na tři způsoby. Cestujte na talíři a zavítejte do tří různých koutů světa!

S příchodem podzimu a prvních chladných dnů je čas se zahřát nejen v teple domova, ale také na talíři. Co může být lepšího než polévka, která nás prohřeje a navodí příjemnou atmosféru? Dnes vás Drůbežářský závod Klatovy zve na kulinární cestu kolem světa prostřednictvím tří tradičních polévek, které vás zavedou do rozmanitých koutů zeměkoule.

číst dále ...

Tradiční odrůdy na dosah aneb kde najít nejlepší moravské a české víno

Česká republika je vínu zaslíbená, ale víno je velmi široký pojem, a ne každé víno, resp. odrůda révy vinné si ideálně rozumí s každým regionem. Jsou však odrůdy, které jsou u nás po dlouhé generace skutečně doma, mají u nás největší tradici a daří se jim zde nejlépe. Pojďme se tedy vydat v jejich stopách a pojmout letos výlety za vínem trochu jinak.

číst dále ...

První sládková v historii nošovického pivovaru. Správně hořké pivo Radegast nově vaří Jana Tovaryšová

Sládkovská historie správně hořkého piva Radegast píše novou kapitolu. Poprvé v dějinách má nošovický pivovar svou sládkovou. Jana Tovaryšová se stala sedmou pokračovatelkou sládkovského řemesla v Radegastu od doby, kdy se v Nošovicích v roce 1970 uvařila první várka piva.

číst dále ...

Dýně využijete nejen na Halloween. Jak vybrat tu pravou?

Podzim, to je opadané listí, dlouhé večery, pošmurné počasí, a také všudypřítomné dýně. A je jedno, zda jste fanouškem halloweenských oslav, nebo vás tenhle svátek nechává chladnými. Dýně totiž můžete využít mnoha způsoby – od dekorací až po lahodné výtvory v kuchyni. Poradíme vám, jak vybrat tu správnou.

číst dále ...

Podzimní vlna růstu hub je tady!

Minulý týden v lesích bylo hub poskrovnu, přitom plné koše hřibů a dalších druhů hub byl jistě snem mnoha houbařů. Zlom nastal v polovině týdne a vyvrcholil tento víkend, kdy stovky houbařů nacházejí konečně plné koše hub. Opravdu masově roste v některých lokalitách hřib smrkový, větší množství klouzků, křemenáčů, také bedel, ale i další druhy hub. Jedna z nejoblíbenějších hub mezi českými houbaři, hřib hnědý, se zatím neobjevil.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.