REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Masová tlačenka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Základní recept na klasickou tlačenku vyráběnou při zabijačkách.


Ingredience:
Poměr surovin:
40 %libové suroviny (maso z plece, krkovičky)
40 %tučné suroviny (maso z hlavy, tučný lalok, bok)
10 %srdce a jazyka
10 %vařených kůžiček (seříznutá z laloků, boků, oušek)
polévka bez omastku
Koření na 10 kg masové tlačenky:
200 gsoli
20 gmletého pepře
15 gmletého nového koření
40 gstrouhané syrové cibule
(může se přidat česnek i majoránka)

Postup:

1. Maso nakrájíme na větší kostky o rozměru asi 2-4 cm
2. Vařené kůžičky umeleme na jemno na strojku na maso
3. Pokrájené maso dáme do větší nádoby, přidáme mletý pepř, mleté nové koření, sůl, nastrouhanou cibuli, mleté vepřové kůžičky, polévku a vše dobře promícháme
4. Zamíchanou směs plníme do vypraného vepřového žaludku, vypraného a obráceného měchýře nebo umělého střeva zakoupeného v obchodě
5. Tlačenky zavážeme a vložíme do vřelé polévky nebo vody
6. Když tlačenky přejde var, propícháme je tenkou jehlou (zbaví se vzduch), snížíme teplotu vody na 85 °C až 90 °C a při této teplotě je vaříme 2 až 3 hodiny, podle velikosti
7. Jakmile jsou tlačenky uvařeny, vyjmeme je z polévky (vody) do studené vody, opláchneme a položíme na prkénko
8. Skoro vychladlé tlačenky obrátíme a zatížíme prkénkem
9. Zatížené tlačenky necháme úplně vychladnout, nejlépe do příštího dne.

Doporučení:

Tlačenku můžeme také naplnit do sklenic, musíme však přidat více vařených kůží a méně polévky, sterilujeme 3 hodiny při 100 °C.

Poznámka:

Podle své chuti můžeme přidat do tlačenky také majoránku a utřený česnek.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy