REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Slezská tlačenka II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tato tlačenka se liší od obyčejných druhů tlačenek použitými surovinami, protože je zastoupena hlavně hodnotnějšími druhy masa a i odlišnou úpravou a hlavně odlišným kořením. Připravuje se obvykle až příští den po porážce.


Ingredience:
Suroviny na 10 kg slezské tlačenky:
4 kgvařeného tučného vepřového masa z bůčku
2 kgvařeného libového vepřového masa z plecka
1,3 kgvařených kůžiček a polévky
550 gsyrových vepřových jater
150 gsoli
100 gsmažené cibulky
15 gmletého pepře
10 gmletého hřebíčku
3 gmletého zázvoru
3 gmletého nového koření
2 gmletého kmínu

Postup:

1. Na přípravu slezské tlačenky vezmeme z prasete zčásti libové maso z ramínka a plecka, zčásti tučné maso z bůčku, vepřová játra a vepřové kůžičky stažené ze sádla
2. Maso z vepřového ramínka a plecka a vepřového bůčku pečlivě opereme, zbavíme zbytků štětin, rozkrájíme na 1kg až 2kg kusy a dáme vařit
3. Vepřová játra rozdělíme na dvě poloviny
4. První polovinu opereme a dáme vařit k masu, druhou polovinu necháme v syrovém stavu a později ji umeleme na strojku na maso
5. Vepřové kůžičky, které jsme získali při stahování sádla, pečlivě opereme (nožem odstraníme zbytky štětin) a dáme vařit rovněž k masu
6. Všechno maso vaříme jen natolik, aby bylo provařeno (při nakrojení je šedé barvy), ale aby zůstalo tužší
7. Po vyjmutí masa, jater a kůžiček z polévky rozložíme jednotlivé suroviny na mísy a necháme je vychladnout
8. Po vychladnutí seřízneme z bůčku a ramínka kůži a tučné i libové maso nakrájíme na úhledné 1 cm kostičky
9. Vařená, vychladlá vepřová játra nakrájíme rovněž na úhledné 0,5cm kostičky
10. Vepřové kůžičky, které jsme vařili současně s masem, a vepřové kůžičky, které jsme seřízli z laloku a ramínka, umeleme dvakrát na strojku na maso
11. Stejně dvakrát umeleme druhou část vepřových jater v syrovém stavu
12. Do větší nádoby dáme mleté vepřové kůže a mletá syrová vepřová játra, přidáme trochu polévky (bez omastku), osolíme, okořeníme a pečlivě promícháme
13. Po promíchání přidáme na kostičky nakrájená vařená vepřová játra, na kostičky rovněž nakrájené tučné maso z laloku a stejně upravené maso libové z ramínka a plecka
14. Vše promícháme tak, aby byly tučné kostičky s libovými rovnoměrně rozmíchány, ale abychom kostičky masa mícháním nerozmačkali
15. Zamíchanou náplň slezské tlačenky plníme do dobře vypraného vepřového slepého střeva a do nejširších tlustých vepřových střev
16. Tlačenky vážeme z obou stran motouzem tak, aby jednotlivé štrůčky vážily asi 3/
4 až 1 kg
17. Zavázané naplněné tlačenky vkládáme do vařící polévky nebo vody a necháme asi 5 minut přejít var, pak je propícháním tenkou jehlou zbavíme vzduchu, potom snížíme teplotu polévky na 75 až 80C a tlačenky vaříme po dobu 1,5 až 2 hodin, podle velikosti
18. Vařené tlačenky opláchneme ve studené pitné vodě a rozložíme na prkénka k vychladnutí
19. Částečně vychlazené tlačenky obrátíme, navrch položíme prkénko a lehce zatížíme, zatížené ponecháme do úplného vychladnutí
20. Vychladlé slezské tlačenky udíme studeným kouřem z pilin asi 6 hodin, čímž se zlepší jejich chuť a zvýší se jejich trvanlivost.

Poznámka:

– Tato tlačenka se liší od ostatních druhů tlačenek tím, že má na řezu menší kousky jednotlivých kousků masa a její konzistence je o něco tužší. Chuť a vůně je charakteristická pro základní suroviny a přísady.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Vánoční večírky ve znamení jednohubek

Vánoční čas se pomalu blíží a s ním i čas vánočních večírků. Připravte se letos na tradiční setkávání a vyzkoušejte rychlé a chutné recepty, které ze stolu okamžitě zmizí. Jsou ideální ke koktejlům, vínu i pivu a vaše hosty budou rozhodně bavit!

číst dále ...

Metropol slaví 60 let! Připijte si na svátky přípitkem, jehož chuť je prověřená generacemi

Vánoce se blíží mílovými kroky a než se nadějeme, budeme slavit příchod nového roku. Chcete si tyto každoroční oslavy užít a dopřát si něco tradičního, ale přesto výjimečného? Vyzkoušejte Metropol, který je tady s námi již 60 let! Tradiční hořkosladký aperitiv s příjemným kořenitým aroma nejen připomene „staré“ dobré časy, ale skvěle si ho vychutnáte i v horkém míchaném drinku.

číst dále ...

Vánoční hodování hravěji a zdravěji. 3+3 tipy na skvělé pomocníky a snadné recepty

Příprava na Vánoce je hlavně pro hospodyňky opravdu náročná. Napéct cukroví, nakoupit zásoby, zabalit dárky, uklidit, vymyslet štědrovečerní menu… Ulehčete si letos práci s chytrými pomocníky. Moderní výkonné multifunkční roboty za vás uhnětou těsta od lineckého po perníkové i ušlehají dokonale hladké krémy. Pomalý hrnec za vás bezpečně upeče dokonale křehké maso, zatímco vy můžete poklidit nebo připravovat dezert. A aby celá rodina neskončila po svátcích s bolavým a těžkým břichem, zapojte do smažení beztukovou fritézu.

číst dále ...

Sýrovka je tu a spolu s ní i 10 zajímavostí o sýru a smažáku

Také jste se už nemohli dočkat? Do McDonald’s právě dorazila Sýrová sezóna, a to znamená jediné: ani letos o největší hvězdy se smažákem, ale i ementálem nebo hermelínem ochuzeni nebudete. Abychom nejoblíbenější sezónní nabídku pořádně oslavili, podívali jsme se na to, kde se sýr vůbec vzal, jak se vyrábí i který národ ho zkonzumuje úplně nejvíc. Tady je 10 zajímavostí, které jste o sýru a smažáku možná nevěděli.

číst dále ...

Připravte se na vánoční pečení nejen s královskou rodinou

Vánoční čas se nezadržitelně blíží a krom nákupu vánočních dárků, byste měli pomalu začít myslet i na pečení vánočního cukroví. Chcete-li vaše blízké překvapit něčím novým, přinášíme několik tipů na inspirativní kulinární seriály. Kuchařské show s Mary Berry, Jamie Oliverem či Nigellou vám v rozhodování určitě pomůžou, a to už od 1. prosince na TV Paprika.

číst dále ...

Konec vánočnímu shonu! Začněte letos s přípravou cukroví včas

Vánoce se blíží mílovými kroky a sladké dobroty v podobě voňavého cukroví jsou jejich neodmyslitelnou součástí. S některými druhy je ideální začít s předstihem, jiné stačí připravit těsně před Štědrým dnem. Vyhněte se předvánočnímu stresu a upečte si s námi cukroví, které si nejlépe vychutnáte pořádně odleželé!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy