Tato tlačenka se liší od obyčejných druhů tlačenek použitými surovinami, protože je zastoupena hlavně hodnotnějšími druhy masa a i odlišnou úpravou a hlavně odlišným kořením. Připravuje se obvykle až příští den po porážce.
Ingredience:
Suroviny na 10 kg slezské tlačenky: | |
4 kg | vařeného tučného vepřového masa z bůčku |
2 kg | vařeného libového vepřového masa z plecka |
1,3 kg | vařených kůžiček a polévky |
550 g | syrových vepřových jater |
150 g | soli |
100 g | smažené cibulky |
15 g | mletého pepře |
10 g | mletého hřebíčku |
3 g | mletého zázvoru |
3 g | mletého nového koření |
2 g | mletého kmínu |
Postup:
1. Na přípravu slezské tlačenky vezmeme z prasete zčásti libové maso z ramínka a plecka, zčásti tučné maso z bůčku, vepřová játra a vepřové kůžičky stažené ze sádla
2. Maso z vepřového ramínka a plecka a vepřového bůčku pečlivě opereme, zbavíme zbytků štětin, rozkrájíme na 1kg až 2kg kusy a dáme vařit
3. Vepřová játra rozdělíme na dvě poloviny
4. První polovinu opereme a dáme vařit k masu, druhou polovinu necháme v syrovém stavu a později ji umeleme na strojku na maso
5. Vepřové kůžičky, které jsme získali při stahování sádla, pečlivě opereme (nožem odstraníme zbytky štětin) a dáme vařit rovněž k masu
6. Všechno maso vaříme jen natolik, aby bylo provařeno (při nakrojení je šedé barvy), ale aby zůstalo tužší
7. Po vyjmutí masa, jater a kůžiček z polévky rozložíme jednotlivé suroviny na mísy a necháme je vychladnout
8. Po vychladnutí seřízneme z bůčku a ramínka kůži a tučné i libové maso nakrájíme na úhledné 1 cm kostičky
9. Vařená, vychladlá vepřová játra nakrájíme rovněž na úhledné 0,5cm kostičky
10. Vepřové kůžičky, které jsme vařili současně s masem, a vepřové kůžičky, které jsme seřízli z laloku a ramínka, umeleme dvakrát na strojku na maso
11. Stejně dvakrát umeleme druhou část vepřových jater v syrovém stavu
12. Do větší nádoby dáme mleté vepřové kůže a mletá syrová vepřová játra, přidáme trochu polévky (bez omastku), osolíme, okořeníme a pečlivě promícháme
13. Po promíchání přidáme na kostičky nakrájená vařená vepřová játra, na kostičky rovněž nakrájené tučné maso z laloku a stejně upravené maso libové z ramínka a plecka
14. Vše promícháme tak, aby byly tučné kostičky s libovými rovnoměrně rozmíchány, ale abychom kostičky masa mícháním nerozmačkali
15. Zamíchanou náplň slezské tlačenky plníme do dobře vypraného vepřového slepého střeva a do nejširších tlustých vepřových střev
16. Tlačenky vážeme z obou stran motouzem tak, aby jednotlivé štrůčky vážily asi 3/
4 až 1 kg
17. Zavázané naplněné tlačenky vkládáme do vařící polévky nebo vody a necháme asi 5 minut přejít var, pak je propícháním tenkou jehlou zbavíme vzduchu, potom snížíme teplotu polévky na 75 až 80C a tlačenky vaříme po dobu 1,5 až 2 hodin, podle velikosti
18. Vařené tlačenky opláchneme ve studené pitné vodě a rozložíme na prkénka k vychladnutí
19. Částečně vychlazené tlačenky obrátíme, navrch položíme prkénko a lehce zatížíme, zatížené ponecháme do úplného vychladnutí
20. Vychladlé slezské tlačenky udíme studeným kouřem z pilin asi 6 hodin, čímž se zlepší jejich chuť a zvýší se jejich trvanlivost.
– Tato tlačenka se liší od ostatních druhů tlačenek tím, že má na řezu menší kousky jednotlivých kousků masa a její konzistence je o něco tužší. Chuť a vůně je charakteristická pro základní suroviny a přísady.