REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Slaný závin z podmáslí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Závin plněný vařenými vejci, salámem, šunkou, paprikou, sýrem a houbami, pečený dozlatova, posypaný kmínem.


Ingredience:
300 mlpodmáslí
500 ghladké mouky
200 gtvrdého sýra
200 gměkkého salámu
100 ghub (např. žampiony)
100 gšunky
42 gdroždí (1 kostka)
5 ksvajec
2 kspapriky
1 kssnítky bazalky
kmín na posypání
hladká mouka na vál a na poprášení
sůl

Postup:

1. Do hrnku nalijeme 100 ml vlažného podmáslí, přidáme rozdrobené droždí, trochu mouky, vše promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek
2. Mezitím si připravíme náplň tak, že 4 vejce uvaříme v osolené vodě natvrdo, ochladíme pod studenou vodou a oloupeme, očištěné houby, vařená vejce, salám, šunku i tvrdý sýr nakrájíme na malé kousky, dáme do mísy, přidáme očištěné, na kostičky nakrájené papriky a vše důkladně promícháme
3. Prosátou zbylou mouku dáme do mísy, uprostřed uděláme důlek, nalijeme do něj zbylé podmáslí i vzešlý kvásek, vše promícháme, vypracujeme hladké těsto, které poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme asi 45 minut kynout
4. Těsto rozdělíme na 2 díly, každý rozválíme na pomoučeném vále na tenký plát, naneseme na ně připravenou náplň, posypeme nadrobno nasekanou bazalkou, stočíme do závinu a dáme na plech vyložený pečícím papírem
5. Zbylým rozšlehaným vejcem potřeme záviny, posypeme kmínem a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova (asi 45 minut), po vychladnutí nakrájíme na řezy.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

6 rad, jak ugrilovat tofu

Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek … grilovací sezóna je v plném proudu, tak co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

3 sýry, se kterými zazáříte na zahradní párty

Kdo říká, že na zahradních párty a grilovačkách musí mezi servírovanými jídly hrát ústřední roli grilované maso. Jsou i jiné a mnohdy chuťově zajímavější pokrmy, kterými můžete hosty překvapit. Máme pro vás tipy na tři sýry, které nesmějí chybět mezi letním pohoštěním. Vyzkoušejte je a buďte za báječnou hostitelku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy