Bramborové knedlíky připravené z nastrouhaných brambor, orestované cibulky smíchané s vyškvařenou slaninou, vajec, housky a dalších ingrediencí, servírované s vařeným kysaným zelím.
Ingredience:
Rozpis asi na 4 porce: | |
Na knedlíky: | |
150 g | anglické slaniny |
4 ks | větší brambory |
3 ks | housky z předešlého dne |
2 ks | vejce |
1 ks | cibule |
3 lžíce | hladké mouky |
1 lžíce | jemně nasekané petrželové natě |
mletý černý pepř | |
sůl | |
Ostatní: | |
400 g | vařeného kysaného zelí |
4 lžíce | sádla |
4 lžíce | kostičky vyškvařené anglické slaniny |
2 ks | jarní cibulky |
Postup:
1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky
2. Anglickou slaninu nakrájenou na kostičky vyškvaříme na pánvi, přidáme cibuli a mícháme, až zesklovatí
3. Oloupané brambory nastrouháme na jemno, necháme je chvilku odstavené, potom z nich vymačkáme přebytečnou vodu
4. Housky rozkrájíme na malé kostičky, přidáme je k bramborám spolu s vejci, moukou, solí a pepřem, promícháme
5. Nakonec do těsta vmícháme slaninu s cibulí a petrželkou, z těsta vytvoříme stejně velké kulaté knedlíky o průměru asi 5-6 cm
6. Knedlíky vaříme ve vroucí, mírně osolené vodě asi 18-20 minut, po vytáhnutí je překrojíme na poloviny a uchováme v teple
7. Jarní cibulky nakrájíme na plátky a opečeme je na sádle
8. Jednotlivé porce knedlíků na talířích posypeme zelím, osmaženou cibulkou a vyškvařenou slaninou, přeléváme výpekem z cibulky.