REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Slané kynuté bylinkové bulky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vyzkoušejte tento recept na skvělé kynuté bulky dochucené sušenými bylinkami, po upečení potřené rozšlehaným vejcem a posypané hrubozrnnou solí a různými semínky, nebo i kmínem.


Ingredience:
Rozpis na 10 až 12 kusů:
Na těsto:
500 ghladké mouky
1 lžícesušených bylinek (bazalka, oregano, tymián...)
250 mlteplého mléka
100 mlrostlinného oleje
1 lžičkacukru
1 lžičkasoli
1 ksvejce na potření
1/2 kskostky droždí
Ostatní:
papír na pečení
hrubozrnná sůl na posypání
sezamová, slunečnicová či jiná semínka na posypání, či kmín

Postup:
  1. Do větší mísy nasypeme mouku, uděláme důlek, do důlku rozdrobíme kvasnice, přidáme cukr, zalijeme teplým mlékem, necháme vzejít kvásek, pak přidáme ostatní suroviny, vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme 40 minut kynout na teplém místě
  2. Těsto rozdělíme asi na 10 až 12 kousků, vytvarujeme jednotlivé bulky, ty skládáme na plech vyložený papírem na pečení, kousek od sebe (ještě nabydou!)
  3. Necháme vykynout cca 30 minut zakryté čistou hadrovou utěrkou
  4. Vršek bulek nařízneme nožem do kříže, jednotlivé bulky ještě potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme hrubozrnnou solí a semínky, popřípadě i kmínem
  5. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C tak 25 až 30 minut, prostě pěkně dorůžova.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Snídaňové kaše na každý den

Pět pracovních dní v týdnu, 5 inspirací pro milovníky kaší. Protože není nic lepšího než začít hektické ráno zdravou bombou, která vám dá energii do celého dne.

číst dále ...

Vinařské stezky a cyklostezky

Teplé letní počasí přímo vyzývá k pohybu a aktivně strávenému času. Za vínem, sportem a nádhernou přírodou se vydejte na jižní Moravu, kde najdete několik vinařský stezek a cyklostezek. Tato unikátní 1 200 km dlouhá síť značených cyklostezek protkává území všech jihomoravských vinařských podoblastí. Trasy jednotlivých okruhů jsou perfektně zpracovány do map s informacemi o jejich délce, výškovém profilu a stavu povrchu. Nenechte krásy Moravy dlouho čekat a vydejte se vstříc krásám přírody a vína.

číst dále ...

Kulaté 3D dorty – veselé i elegantní, každý si najde ten svůj

Pomalu ubíhající karanténu jsme si krátili pečením a vařením, a tak není divu, že už nás klasické dorty začaly trochu nudit. Pokud zrovna chystáte oslavu, inspirujte se našimi zábavnými 3D dorty. Všechny jsou kulaté, a přitom každý úplně jiný.

číst dále ...

Hranolky mají svůj den, co o nich víte?

13. červenec je celosvětově známý jako Mezinárodní den hranolek (Fête de la Frite). Tento zvláštní den vznikl v roce 1977, kdy se pan André Desboise a lovecká společnost Sulignat rozhodli uspořádat slavnostní den a pozvat obyvatele vesnice a majitele okolních panství. V tento den připravili 10 kg hranolků, následující rok se rozhodli pro velký úspěch akci opakovat a tak vznikl Fête de la Frite. Od roku 2015 oslavy provází tematické průvody, historické hry a soutěže o nejlepší hranolky. V Belgii se tento svátek slaví 14. července a ve zbytku světa připadá na 13. července. Ale celosvětově nejznámější hranolky jsou ty z McDonald´s.

číst dále ...

Tančící, Teddy i Zlatý: Mezinárodní den gumových medvídků je po roce opět tu

Léto je tu a s ním i prázdniny plné zábavy. Zpestřete si tyto dny a 15. července oslavte Mezinárodní den gumových medvídků, kteří se po generace těší oblibě po celém světě. Významný je tento rok především pro Haribo, největšího výrobce želatinových bonbonů, které letos slaví 100 let od svého založení. Znáte všechny medvídky, kteří patří do jeho rodiny?

číst dále ...

Ryba je perfektní surovina na léto. Víte, jak na ni?

Dříve lidi jedli vše, co vypěstovali nebo ulovili. Jednou z nejdůležitějších potravin byla právě ryba. Výzkumy potvrzují, že všichni, kteří je pravidelně konzumují, vykazují lepší zdravotní stav než ti, kteří se jim vyhýbají. Češi bohužel patří spíše do té druhé skupiny. Nesníme ani čtvrtinu evropského ročního průměru. Přitom kvalita našich ryb je opravdu vysoká. Své TOP postavení si u nás udržuje tradiční kapr. O sladkovodních rybách prozradil Akademii kvality mnoho zajímavostí Ing. Martin Urbánek, Ph.D., zástupce ředitele Rybářského sdružení České republiky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy