Opečená žebírka marinovaná v pomerančové šťávě, sójové omáčce a octu, podušená s rajčaty ochucenými cukrem, zázvorem a dalšími ingrediencemi.
Ingredience:
1,5 kg | tučnějších žebírek |
400 g | malých rajčátek |
125 g | šalotky |
100 ml | vývaru |
5 lžic | octa |
3 lžíce | sójové omáčky |
2 lžíce | cukru |
1 lžíce | oleje |
1 lžička | zázvoru |
1 ks | pomeranče |
1 ks | stroužek česneku |
petrželka | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Žebírka osolíme a okořeníme pepřem, oškrábanou šalotku a česnek nasekáme nadrobno
2. Rajčátka spaříme, zbavíme slupky a nakrájíme na čtvrtky, pomerančovou kůru nastrouháme a šťávu vymačkáme
3. Maso opečeme z obou stran, do hrnce s výpekem pak dáme dáme cibuli s česnekem a zeleninu orestujeme, posypeme zázvorem a cukrem a necháme zesklovatět
4. Do hrnce přidáme 2/
3 rajčat, prohřejeme je
5. V jiné nádobě smícháme sójovou omáčku, ocet s kůrou a šťávou z pomeranče, žebírka v této marinádě důkladně obalíme, pak je dáme do hrnce k rajčatům a to i s marinádou
6. Pod pokličkou dusíme při střední teplotě zdroje asi 60 minut, občas zamícháme, případně podlijeme vývarem
7. V této fázi přidáme do hrnce zbylá rajčata a dalších 15 minut vše vaříme
8. Hotový pokrm dochutíme kořením, solí a posypeme petrželkou.