REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Škvarková omeleta plněná špenátem, šťouchané brambory

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Usmažené škvarkové omelety plněné podušeným špenátem, skvělý tip na oběd vhodný servírovaný na velikonoční zelený čtvrtek.


Ingredience:
Rozpis na 2 porce:
Na omelety:
2 hrstiškvarků
4 ksvejce
1 vrchovatá lžícesádla
2 lžícestrouhanky
6 lžicsmetany
pepř
sůl
Na špenát:
350 gbalení mraženého listového špenátu
100 mlsmetany na vaření 12 %
1 lžícehladké mouky
1 lžícesádla
3 ksstroužky česneku
1 kscibule
1 ksvejce
pepř
sůl
Na šťouchané brambory:
400 gbrambor
100 guzeného masa
1 ksmenší cibule
jarní cibulka
sádlo
kmín
voda
sůl

Postup:
  1. Vejce důkladně vymícháme se smetanou a strouhankou, osolíme a opepříme
  2. Na pánev dáme hrst škvarků a malinko sádla a necháme je trochu opéct, poté vlijeme polovinu vaječné směsi, kterou necháme ztuhnout, pak obrátíme a omeletu doděláme (stačí nechat vejce pouze ztuhnout, nemusí být úplně opečená, aby se příliš nevysušila)
  3. Postup opakujeme i u druhé omelety
  4. Hotové omelety naplníme špenátem a teplé servírujeme.

Příprava špenátu:

  1. V kastrolu si rozpálíme sádlo, přidáme na jemno pokrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět
  2. Nasypeme mouku a vymícháme světlou jíšku
  3. Přidáme nerozmražený špenát, přilijeme smetanu a na mírném plameni za občasného míchání necháme špenát rozmrazit
  4. Ochutíme solí, pepřem a prolisovaným česnekem, je-li potřeba, podlijeme trochou vody
  5. Nakonec přidáme rozšlehané vejce, které nám špenát zahustí.

Příprava šťouchaných brambor:

  1. Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a zpěníme na 1 lžíci rozehřátého sádla, orestujeme ji pěkně dozlatova spolu s kostkami uzeného masa
  2. Oloupané brambory nakrájíme na menší kousky a uvaříme v horké osolené vodě s trochou kmínu doměkka, pak scedíme a rozšťoucháme
  3. Přidáme uzené maso s cibulí, nasekanou jarní cibulku, promícháme.
Poznámka:

Foto i text: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy