Klasika, tradičně připravený tatarský biftek, bez zbytečných přísad a dalších moderních surovin. Recept, jak se připravoval v dobách hluboké totality, kdy bylo dokonce nějakou dobu zakázané ho v restauracích nabízet.
Ingredience:
400 g | pravé hovězí svíčkové |
2 ks | vaječné žloutky |
1 ks | cibule |
1 lžíce | kečupu |
podle chuti, worchestr | |
pažitka | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Svíčkovou necháme vcelku v mrazáku ztuhnout.
- Vroubkatým nožem maso jemně naškrábeme (bílé šlachy odstraňujeme).
- Naškrábané maso, necháme uležet na pokojovou teplotu, promícháme, ochutíme podle chutí worchestrem, solí, pepřem.
- Směsí naplníme gastrokroužek, upravíme a vyklopíme na talíř, uprostřed uděláme důlek, vyklopíme žloutek, biftek posypeme nasekanou pažitkou, obložíme na talíři nakrájenou cibulkou.
- Biftek si každý strávník na talíři promíchá s cibulkou a žloutkem přidá kečup, případně přisolí, opepří.
- Tatarák mažeme na topinky, tenhle způsob podávání je spíše běžný v restauracích. Doma promícháme naškrábané maso se všemi surovinami a mažeme na topinky rovnou.
Svíčkovou jde rovněž umlít, nejlépe 2x, ale škrábaný je tradičnější způsob přípravy.
Poznámka:Text i foto: D. Marounek
Hovězí tataráček s uzeným žloutkem, nakládanou cibulí, pivní majonézou, kmínovou drobenkou a kyselou okurčičkou
Tatarák s kapary a švestkovými povidly