Jedná se o vejce uvařená na tvrdo, obalení v sekané ze skopového masa, bůčku a uzeniny, obalená v bílku a strouhance a nakonec usmažená dozlatova. Recept prý vznikl údajně v Londýně v 18 století, Skotové s tím však nesouhlasí a tvrdí, že je to jen a jen jejich původní recept!
Ingredience:
4 ks | vejce |
2 ks | bílku |
strouhanka | |
tuk na smažení | |
Na sekanou: | |
400 g | předního skopového masa |
100 g | vepřového bůčku |
50 g | uzeného nebo salámu |
2 ks | stroužky česnkeu |
1 ks | vejce |
1 ks | cibule |
100 ml | mléka nebo vody |
1,5 ks | žemle (rohlíku) |
hladká mouka | |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Žemle namočíme v mléce nebo ve vodě
2. Maso dvakrát umeleme na masovém strojku s uzeným nebo salámem a očištěnou cibulí
3. Nakonec umeleme namočené a vymačkané žemle, přidáme česnek utřený se solí, sůl, pepř, majoránku, vejce, trochu hladké mouky a vše důkladně promícháme
4. Uvařená vajíčka oloupeme, omyjeme ve studené vodě a podélně rozkrojíme, obalíme je v masové hmotě, bílku a ve strouhance
5. Smažíme na rozpáleném tuku dozlatova.
Servírujeme s tatarskou omáčkou nebo kečupem a vařenými brambory, které zdobíme nasekanou petrželkou.