Recept na tento sladký koláč pochází ze skotské hornatiny a má chuť blízkou vanilkovým rohlíčkům s nenápadným slaným nádechem.
Ingredience:
350 g | hladké mouky |
300 g | másla |
100 g | moučkového cukru |
50 g | rýžové moučky (nahradit můžeme škrobovou moučkou nebo hladkou moukou) |
máslo na vymazání formy | |
špetka soli |
Postup:
1. Změklé máslo utřeme s většinou moučkového cukru (trochu necháme na poprášení těsta) tak, aby vznikla hladká a nadýchaná směs, pak do ní prosijeme hladkou mouku se špetkou soli i rýžovou moučku a vypracujeme těsto
2. Kulatou formu o půrměru 24 cm vymažeme máslem a těsto do ní rovnoměrně rozetřeme, uhladíme lžící, ostrým nožem naznačíme mřížky a nakonec těsto propícháme vidličkou a poprášíme zbylým moučkovým cukrem
3. Vložíme do předehřáté trouby na 150 °C (horkovzdušné na 130 °C) a pečeme 40-45 minut do lehce nazlátlé barvy
4. Po vyjmutí z trouby vyklopíme z formy, necháme úplně vychladnout a potom teprve nakrájíme na kostky.