Velikonoční recept z Anglie. Recept na hot cross bun bude v základě vždy stejný. Cukrářské fantazii můžete uzdu popustit nad kořením, sušeným ovocem nebo citrusovou kúrou. Chutím se meze nekladou.
Ingredience:
500 g | hladká mouka (00) |
cca 100 g | mix sušeného ovoce (např. rozinky, brusinky) |
80-100 g | cukr krystal |
50 g | Rama s kokosovým a mandlovým olejem |
2 ks | vejce |
150 ml | mléka |
2 sáčky | sušeného droždí, nebo kostka čerstvého |
2 lžičky | mleté skořice |
1 lžička | perníkového koření |
pomeranč | |
špetka muškátového oříšku | |
javorový sirup, případně med | |
Ostatní: | |
papír na pečení nebo tuk na vymazání plechu |
Postup:
- Pokud použijete čerstvé droždí, nechte kvásek vzejít ve vlažném mléku se lžičkou cukru, pokud použijete droždí sušené, můžete tento krok vynechat a jenoduše smíchejte všechny ingredience na těsto – mouku, cukr, mléko, kvasnice (anebo hotový kvásek), všechno koření, Ramu s kokosovým a mandlovým olejem a vajíčka, pořádně smíchejte, dokud nebude těsto hladké a kompaktní
- Hotové těsto nechte kynout na teplém místě zhruba 1,5-2 hodiny, během kynutí namočte sušené ovoce – buď ve vodě, nebo v pomerančové šťávě (pozor – kúru budete potřebovat později, proto si ji raději dopředu nastrouhejte), anebo pro dospělé v rumu
- Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, přimícháme do něj ovoce a kúru a znovu prohněteme
- Těsto jednoduchým přepulováním na poloviny rozdělíme na 16 kusů a vytvarujeme z nich buchtičky, uložíme na plech s pečícím papírem, anebo na plech vymaštěný a necháme trochu dokynout
- Křížky na bochánky nakreslíme pastou z hladké mouky a studené vody – cca 3 lžíce od každého, konzistence musí být řidší, ale ne příliš, asi jako poleva na medovníčky
- Pastou naplníme cukrářskou zdobičku s úzkou špičkou, anebo sáček, kterému odstřihneme rožek, na každý bun nakreslíme kříž
- Pečeme na 180°C 10-15 minut, dokud nejsou bochánky zlatohnědé
- Ještě teplé je potřeme rozehřátým javorovým sirupem, medem, nebo řídkým meruňkovým džemem a hned podáváme.