REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tradiční britský cross bun

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Velikonoční recept z Anglie. Recept na hot cross bun bude v základě vždy stejný. Cukrářské fantazii můžete uzdu popustit nad kořením, sušeným ovocem nebo citrusovou kúrou. Chutím se meze nekladou.


Ingredience:
500 ghladká mouka (00)
cca 100 gmix sušeného ovoce (např. rozinky, brusinky)
80-100 gcukr krystal
50 gRama s kokosovým a mandlovým olejem
2 ksvejce
150 mlmléka
2 sáčkysušeného droždí, nebo kostka čerstvého
2 lžičkymleté skořice
1 lžičkaperníkového koření
pomeranč
špetka muškátového oříšku
javorový sirup, případně med
Ostatní:
papír na pečení nebo tuk na vymazání plechu

Postup:
  1. Pokud použijete čerstvé droždí, nechte kvásek vzejít ve vlažném mléku se lžičkou cukru, pokud použijete droždí sušené, můžete tento krok vynechat a jenoduše smíchejte všechny ingredience na těsto – mouku, cukr, mléko, kvasnice (anebo hotový kvásek), všechno koření, Ramu s kokosovým a mandlovým olejem a vajíčka, pořádně smíchejte, dokud nebude těsto hladké a kompaktní
  2. Hotové těsto nechte kynout na teplém místě zhruba 1,5-2 hodiny, během kynutí namočte sušené ovoce – buď ve vodě, nebo v pomerančové šťávě (pozor – kúru budete potřebovat později, proto si ji raději dopředu nastrouhejte), anebo pro dospělé v rumu
  3. Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, přimícháme do něj ovoce a kúru a znovu prohněteme
  4. Těsto jednoduchým přepulováním na poloviny rozdělíme na 16 kusů a vytvarujeme z nich buchtičky, uložíme na plech s pečícím papírem, anebo na plech vymaštěný a necháme trochu dokynout
  5. Křížky na bochánky nakreslíme pastou z hladké mouky a studené vody – cca 3 lžíce od každého, konzistence musí být řidší, ale ne příliš, asi jako poleva na medovníčky
  6. Pastou naplníme cukrářskou zdobičku s úzkou špičkou, anebo sáček, kterému odstřihneme rožek, na každý bun nakreslíme kříž
  7. Pečeme na 180°C 10-15 minut, dokud nejsou bochánky zlatohnědé
  8. Ještě teplé je potřeme rozehřátým javorovým sirupem, medem, nebo řídkým meruňkovým džemem a hned podáváme.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Vinice Šobes, ikona našeho vinařství

V meandru řeky Dyje v Národním parku Podyjí se nachází přírodní unikát, který uchvátí každoročně stovky návštěvníků. Vinice Šobes se díky své jedinečné dispozici stala ikonou moravského vinařství. A tak na nic nečekejte a vydejte se prozkoumat jedno z nejromantičtějších míst v Česku.

číst dále ...

Hranolky mají svůj den, co o nich víte?

13. červenec je celosvětově známý jako Mezinárodní den hranolek (Fête de la Frite). Tento zvláštní den vznikl v roce 1977, kdy se pan André Desboise a lovecká společnost Sulignat rozhodli uspořádat slavnostní den a pozvat obyvatele vesnice a majitele okolních panství. V tento den připravili 10 kg hranolků, následující rok se rozhodli pro velký úspěch akci opakovat a tak vznikl Fête de la Frite. Od roku 2015 oslavy provází tematické průvody, historické hry a soutěže o nejlepší hranolky. V Belgii se tento svátek slaví 14. července a ve zbytku světa připadá na 13. července. Ale celosvětově nejznámější hranolky jsou ty z McDonald´s.

číst dále ...

Tančící, Teddy i Zlatý: Mezinárodní den gumových medvídků je po roce opět tu

Léto je tu a s ním i prázdniny plné zábavy. Zpestřete si tyto dny a 15. července oslavte Mezinárodní den gumových medvídků, kteří se po generace těší oblibě po celém světě. Významný je tento rok především pro Haribo, největšího výrobce želatinových bonbonů, které letos slaví 100 let od svého založení. Znáte všechny medvídky, kteří patří do jeho rodiny?

číst dále ...

Snídaňové kaše na každý den

Pět pracovních dní v týdnu, 5 inspirací pro milovníky kaší. Protože není nic lepšího než začít hektické ráno zdravou bombou, která vám dá energii do celého dne.

číst dále ...

Vinařské stezky a cyklostezky

Teplé letní počasí přímo vyzývá k pohybu a aktivně strávenému času. Za vínem, sportem a nádhernou přírodou se vydejte na jižní Moravu, kde najdete několik vinařský stezek a cyklostezek. Tato unikátní 1 200 km dlouhá síť značených cyklostezek protkává území všech jihomoravských vinařských podoblastí. Trasy jednotlivých okruhů jsou perfektně zpracovány do map s informacemi o jejich délce, výškovém profilu a stavu povrchu. Nenechte krásy Moravy dlouho čekat a vydejte se vstříc krásám přírody a vína.

číst dále ...

Kulaté 3D dorty – veselé i elegantní, každý si najde ten svůj

Pomalu ubíhající karanténu jsme si krátili pečením a vařením, a tak není divu, že už nás klasické dorty začaly trochu nudit. Pokud zrovna chystáte oslavu, inspirujte se našimi zábavnými 3D dorty. Všechny jsou kulaté, a přitom každý úplně jiný.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy