REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tradiční britský cross bun

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Velikonoční recept z Anglie. Recept na hot cross bun bude v základě vždy stejný. Cukrářské fantazii můžete uzdu popustit nad kořením, sušeným ovocem nebo citrusovou kúrou. Chutím se meze nekladou.


Ingredience:
500 ghladká mouka (00)
cca 100 gmix sušeného ovoce (např. rozinky, brusinky)
80-100 gcukr krystal
50 gRama s kokosovým a mandlovým olejem
2 ksvejce
150 mlmléka
2 sáčkysušeného droždí, nebo kostka čerstvého
2 lžičkymleté skořice
1 lžičkaperníkového koření
pomeranč
špetka muškátového oříšku
javorový sirup, případně med
Ostatní:
papír na pečení nebo tuk na vymazání plechu

Postup:
  1. Pokud použijete čerstvé droždí, nechte kvásek vzejít ve vlažném mléku se lžičkou cukru, pokud použijete droždí sušené, můžete tento krok vynechat a jenoduše smíchejte všechny ingredience na těsto – mouku, cukr, mléko, kvasnice (anebo hotový kvásek), všechno koření, Ramu s kokosovým a mandlovým olejem a vajíčka, pořádně smíchejte, dokud nebude těsto hladké a kompaktní
  2. Hotové těsto nechte kynout na teplém místě zhruba 1,5-2 hodiny, během kynutí namočte sušené ovoce – buď ve vodě, nebo v pomerančové šťávě (pozor – kúru budete potřebovat později, proto si ji raději dopředu nastrouhejte), anebo pro dospělé v rumu
  3. Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, přimícháme do něj ovoce a kúru a znovu prohněteme
  4. Těsto jednoduchým přepulováním na poloviny rozdělíme na 16 kusů a vytvarujeme z nich buchtičky, uložíme na plech s pečícím papírem, anebo na plech vymaštěný a necháme trochu dokynout
  5. Křížky na bochánky nakreslíme pastou z hladké mouky a studené vody – cca 3 lžíce od každého, konzistence musí být řidší, ale ne příliš, asi jako poleva na medovníčky
  6. Pastou naplníme cukrářskou zdobičku s úzkou špičkou, anebo sáček, kterému odstřihneme rožek, na každý bun nakreslíme kříž
  7. Pečeme na 180°C 10-15 minut, dokud nejsou bochánky zlatohnědé
  8. Ještě teplé je potřeme rozehřátým javorovým sirupem, medem, nebo řídkým meruňkovým džemem a hned podáváme.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy