REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vánoční pudink

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento pudink je dezert, který najdete na vánočním stole po celé Anglii.


Ingredience:
480 grozinek
240 gchleba nakrájeného na kostky
240 gměkkého hnědého cukru
240 gsultánek
240 grybízu
240 gloje
120 ghladké mouky
120 gcitrusové kůry
2 lžícečerné melasy
2 lžícegolden sirupu, lze nahradit sirupem javorovým nebo medem
1/2 lžičkypudinkového koření (skořice, hřebíček, zázvor, muškátový oříšek)
1/4 lžičkynastrouhaného muškátového oříšku
30 gdrcených mandlí
4 ksvejce
1 ksvelké mrkve
240 mlčerného piva
120 mlbrandy
nastrouhaná kůra z 1 citrónu
špetka soli

Postup:

1. Smícháme spolu mouku s dalšími suchými ingrediencemi
2. Do směsi dále přidáme oloupanou a nastrouhanou mrkev, rozšlehaná vejce spolu s brandy, melasou a golden sirupem
3. Opatrně nalijeme za stálého míchání i černé pivo, dáváme pozor, aby směs nebyla příliš tekutá, vše dobře promícháme a pak necháme chvíli odpočinout
4. Vymastíme formu na pudink, nebo jinou formu, kterou doma máme, směs do ní přendáme, formu přikryjeme potravinářskou fólií (mezi fólii a povrchem pudinku musí zůstat dost místa, směs dost nabude)
5. Pudink vaříme v páře nebo v tlakovém hrnci, v páře se pudink vaří 8–
9 hodin, v tlakovém hrnci jen cca 2,5 hodiny, při vaření v páře musíme hlídat, aby se voda zcela neodpařila a případně ji pravidelně dolívat
6. Po uvaření skladujeme tento pudink na chladném a tmavém místě až do Vánoc.

Doporučení:

Při servírování se porce pudinku běžně přelévají různými sladkými smetanovými omáčkami.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy