REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Skopová kýta na rožni

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na venkovním ohni nebo grilu rožněná skopová kýta, prošpikovaná stroužky česneku a potřená okořeněným olejem, servírovaná s mátovou omáčkou.


Ingredience:
2,5 kgskopové kýty s kostí
1 lžičkamletého pepře
1 lžičkasoli
3 ksstroužků česneku
Na okořeněný olej:
1 šálekoleje
2 ksčerstvých větviček rozmarýnu
2 ksčerstvých větviček šalvěje
Na omáčku:
1,5 šálkučerstvých listů máty
3/4 šálku vinného octa
3/4 šálkuvody

Postup:

1. Na okořeněný olej čerstvé větvičky rozmarýnu i šalvěje vložíme do oleje, přikryjeme a necháme nejméně 3 dny v chladničce uležet
2. Krátce před přípravou pokrmu připravíme omáčku; listy máty omyjeme, necháme dobře odkapat, pak na ně nalijeme horkou vodu, přidáme vinný ocet, vše dobře promícháme, necháme ustát a nakonec omáčku slijeme 3. Skopovou kýtu opláchneme, osušíme, odřízneme tuk, bílou kůži však ponecháme, prošpikujeme oloupanými na nudličky nakrájenými stroužky česneku, nasadíme paralelně s kostí na rožeň, potřeme ze všech stran okořeněným olejem a rožníme 1-2,5 hodiny za stálého otáčení nad ohněm, během rožnění občas poléváme připraveným olejem
4. Po skončení sejmeme kýtu z rožně, položíme na dřevěné prkénko a před rozkrájením necháme 10 minut odpočinout, během této doby kýtu osolíme i opepříme
5. Podáváme se studenou omáčkou z máty a čerstvým chlebem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy