Shakshuka (čti šakšuka) je tradiční snídaňový pokrm pocházející ze severní Afriky, který má své pevné místo na stolech také v arabských zemích. Ani v Česku už se nejedná o neznámé jídlo a stává se populární volbou pro nedělní brunch. Jestli i vás okouzlila exotická shakshuka, můžete si ji ozvláštnit slaným kozím sýrem Bon Lait, který jí dodává nový rozměr.
Ingredience:
Porce: 4 | |
1 balíček | kozího sýru Bon Lait |
1 plechovka | loupaných rajčat |
4 ks | stroužky česneku |
4 ks | vejce |
1 ks | středně velká cibule |
1 ks | červená paprika |
1 ks | menší lilek |
1 hrstka | hladkolisté petržele |
1 hrstka | lístků koriandru |
2 lžičky | sladké mleté papriky |
1 lžička | mletého římského kmínu |
1 lžička | mletého kmínu |
špetka chilli | |
olivový olej | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Lilek, papriku i cibuli si nakrájejte na drobné čtverečky.
- Ve silnostěnné pánvi rozehřejte olivový olej, prolistujte česnek a nechte pár vteřin rozvonět. Poté přidejte nakrájenou zeleninu, nechte zezlátnout, vsypte koření, sůl, pepř a orestujte.
- Po dvou minutách přidejte rajčata a nechte vše asi 5 minut probublávat.
- Následně ve čtvrtinách směsi vytvořte důlek pomocí sběračky, do kterého vyklepnete vejce. Na vrch dejte pokrájený nebo rozdrobený kozí sýr, přiklopte pokličkou a vařte 5–8 minut, dokud nebudou vejce udělaná tak, jak je máte rádi.
- Uvařenou shakshuku posypejte nasekanými bylinkami a dochuťte čerstvě namletou solí a pepřem.
Více o slaném kozím sýru Bon Lait se dozvíte zde: Přírodní kozí sýr v solném nálevu
Pikantní máslové fazole
Šunka s chřestem, chřestovým salátem, zastřeným vejcem a dresinkem