Základní recept na sázená vejce, tedy lidově na “volská oka”.
Ingredience:
Rozpis na 4 vejce: | |
4 ks | vajec |
1 lžička | mletá sladká paprika |
1/2 lžičky | mletého pepře |
olej nebo máslo | |
pánev na lívance | |
sůl | |
pánev na lívance |
Postup:
1. Pánev na lívance, tedy s menšími otvory rozehřejeme, v každém oku pánve rozpustíme kousek másla, nebo zahřejeme kapku oleje
2. Opatrně vyklepneme vejce, které mírně osolíme, na mírném zdroji tepla necháme vejce srazit, kdo má rád, tak nechá ztuhnout jen bílek a žloutek nechá mírně tekutý, kdo ne, nechá ztuhnout i žloutek, je dobré v tomto případě pánev zaklopit pokličkou, půjde to rychleji
3. Vejce opatrně přendáme z pánve na talíře, dle chuti posypeme paprikou a případně i pepřem a podáváme teplé, buď samotné, nebo k masu či dušeným luštěninám apod.