REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sambal Goreng Tempeh

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

K přípravě tohoto receptu budou potřeba některé ingredience, které najdete na asijském trhu nebo v asijských obchodech, většinou je mají i ve velkých nákupních centrech. Hlavní surovinou je zde Tempeh což je sojový produkt, stejně jako tofu, ale liší se nutričním složením i strukturou.


Ingredience:
8 balenítempeh, nakrájeného na nudličky nebo kostky
2 šálkyvody osolené 2 lžičkami soli na namáčení tempehu
6 lžicoleje
3 lžícepalmového cukru
3 lžícevody
2 lžícesladké tmavé sojové omáčky (kecap manis)
2 lžícegalangal pasty
1 lžičkažluté fazolové pasty
1 lžičkatamarind pasty
3 ksstroužky česneku (prolisované)
2 kscurry listy (lze vynechat, nebo použít lžičku curry koření)
2 ksvelké červené papriky nasekané nadrobno
2 ksšalotky
1 lžičkasoli

Postup:

1. Smícháme 2 šálky vody se 2 lžičkami soli, až se sůl rozpustí, do slané vody namočíme kostky nebo nudličky tempehu po dobu 5-10 minu
2. Okapaný tempeh zprudka opečeme na 3 lžících oleje
3. Smícháme tamarind pastu se 3 lžícemi vody a dáme stranou
4. Zahřejeme 3 lžíce oleje ve velké pánvi nebo woku a zprudka orestujeme nadrobno nasekanou šalotku, prolisovaný česnek, galangal pastu a kari listy po dobu 3 minut, pak přidáme žlutou fazolovou pastu a nadrobno posekané červené papriky, restujeme po dobu 1 minuty
5. Nyní přidáme sójovou omáčku, palmový cukr, tamarind pastu rozmíchanou ve vodě, sůl a dusíme na mírném zdroji tepla po dobu 2 minut
6. Přidáme opečený tempeh a vše dobře promícháme, prohřejeme a podáváme s rýží nebo nudlemi.

Poznámka:

Tempeh – Tato zdravá lahůdka se používá jako náhražka sýru nebo masa. Jde o sojový produkt, stejně jako tofu, ale liší se nutričním složením i strukturou. Pochází z ostrova Jáva a vzniká fermentací sójových bobů. Pyšní se vysokým obsahem proteinů, vlákniny a vitaminů. Možná si budete muset zvyknout na jeho intenzivnější aroma. Většinou se vaří, gratinuje, ale i dusí.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy