K přípravě tohoto receptu budou potřeba některé ingredience, které najdete na asijském trhu nebo v asijských obchodech, většinou je mají i ve velkých nákupních centrech. Hlavní surovinou je zde Tempeh což je sojový produkt, stejně jako tofu, ale liší se nutričním složením i strukturou.
Ingredience:
8 balení | tempeh, nakrájeného na nudličky nebo kostky |
2 šálky | vody osolené 2 lžičkami soli na namáčení tempehu |
6 lžic | oleje |
3 lžíce | palmového cukru |
3 lžíce | vody |
2 lžíce | sladké tmavé sojové omáčky (kecap manis) |
2 lžíce | galangal pasty |
1 lžička | žluté fazolové pasty |
1 lžička | tamarind pasty |
3 ks | stroužky česneku (prolisované) |
2 ks | curry listy (lze vynechat, nebo použít lžičku curry koření) |
2 ks | velké červené papriky nasekané nadrobno |
2 ks | šalotky |
1 lžička | soli |
Postup:
1. Smícháme 2 šálky vody se 2 lžičkami soli, až se sůl rozpustí, do slané vody namočíme kostky nebo nudličky tempehu po dobu 5-10 minu
2. Okapaný tempeh zprudka opečeme na 3 lžících oleje
3. Smícháme tamarind pastu se 3 lžícemi vody a dáme stranou
4. Zahřejeme 3 lžíce oleje ve velké pánvi nebo woku a zprudka orestujeme nadrobno nasekanou šalotku, prolisovaný česnek, galangal pastu a kari listy po dobu 3 minut, pak přidáme žlutou fazolovou pastu a nadrobno posekané červené papriky, restujeme po dobu 1 minuty
5. Nyní přidáme sójovou omáčku, palmový cukr, tamarind pastu rozmíchanou ve vodě, sůl a dusíme na mírném zdroji tepla po dobu 2 minut
6. Přidáme opečený tempeh a vše dobře promícháme, prohřejeme a podáváme s rýží nebo nudlemi.
Tempeh – Tato zdravá lahůdka se používá jako náhražka sýru nebo masa. Jde o sojový produkt, stejně jako tofu, ale liší se nutričním složením i strukturou. Pochází z ostrova Jáva a vzniká fermentací sójových bobů. Pyšní se vysokým obsahem proteinů, vlákniny a vitaminů. Možná si budete muset zvyknout na jeho intenzivnější aroma. Většinou se vaří, gratinuje, ale i dusí.