V alobalu v troubě upečená červená řepa, oloupaná, nastrouhaná, promíchaná se zázvorem a předem naklíčenou čočkou, dochucená olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a pepřem.
Ingredience:
500 g | červené řepy |
100 g | naklíčené čočky |
1 lžička | strouhaného zázvoru |
citronová šťáva | |
olivový olej | |
pepř | |
sůl | |
alobal na upečení řepy |
Postup:
1. Červenou řepu omyjeme, zabalíme do alobalu a upečeme v troubě, pečeme zhruba 1 hodinu na 200 °C
2. Upečenou řepu necháme vychladnout oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle
3. Nastrouhanou řepu promícháme se zázvorem a předem naklíčenou čočkou, dochutíme olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a pepřem
4. Salát vychladíme a podáváme samotný nebo s celozrnným pečivem.
Klíčky čočky se dnes dají koupit v obchodech, nebo si čočku můžete nechat naklíčit doma. Na to je skvělá petláhev, do které vespod uděláte několik dírek, pak do ní nasypete neoloupanou, chemicky neočištěnou čočku, a důkladně propláchnete vodou, postavíte na talířek s vodou (voda nesmí dosahovat až ke klíčkům, je tam jen, aby byla u klíčků větší vlhkost) a dáte na okno na světlo, ale do místnosti, kde bude běžná pokojová teplota. Ideálně 4x až 5x denně čočku propláchnete a za tři dny již máte čočku nádherně naklíčenou. Pak již stačí láhev rozříznout a naklíčenou čočku přendat do nějaké misky a ihned zpracovat, nebo dát do lednice, kde chvíli vydrží.Další rady najdete v naší škole vaření v článku: Klíčení luštěnin, obilí i jiných semínek, například řeřichy.