Salát z římského a ledového salátu, rukoly, polníčku, ředkviček a čekanky, servírovaný se sýrovými kroketkami, přelitý dresinkem.
Ingredience:
100 g | polníčku |
100 g | rukoly |
1 ks | svazku ředkviček |
1 ks | malého římského salátu |
1 ks | ledového salátu |
1 ks | červené čekanky |
Na dresink: | |
10 lžic | olivového oleje |
4 lžíce | vinného octa |
50 ml | vody |
špetka mletého pepře | |
špetka cukru | |
sůl | |
Na sýrové kroketky: | |
2 lžíce | kukuřičného škrobu |
2 lžíce | strouhanky |
300 g | strouhaného tvrdého sýra |
2 ks | vajec |
olej na smažení |
Postup:
1. Čekanku, rukolu, polníček, římský i ledový salát opereme, necháme okapat a saláty i čekanku natrháme na menší kousky, vložíme do mísy, přidáme polníček, rukolu, očištěné na plátky nakrájené ředkvičky a vše zlehka promícháme
2. Na dresink smícháme vinný ocet se solí, špetkou cukru i mletého pepře. přilijeme olivový olej, vodu a vše dobře promícháme
3. Na kroketky do misky dáme na jemno nastrouhaný sýr, přidáme rozklepnutá vejce, strouhanku, kukuřičný škrob, důkladně promícháme, až vznikne hutná hmota, ze které vytvarujeme malé kuličky, když je směs řídká přidáme trochu strouhanky nebo škrobu
4. Pak na rozehřátém oleji kuličky osmažíme ze všech stran dozlatova a necháme na papírovém ubrousku okapat přebytečný tuk
5. Salát rozdělíme do misek, zakapeme připraveným dresinkem, každou porci doplníme sýrovými kroketkami a podáváme.