Přestože se nesou zimní recepty v „hutnějším“ duchu, nezapomínejme ani na lehkou večeři v podobě salátu. Někdy si vystačíme s variantou „co dům dal“, ale proč se taky neinspirovat ozkoušeným a perfektně vyladěným receptem? V tom našem se ukrývá čekanka, listový salát, ořechy, hrušky, med a další zajímavá dochucovadla. Surovinou, která všechny ostatní dokonale propojí, je kozí sýr. Jednoznačně doporučujeme loňského vítěze Regionální potraviny v Kraji Vysočina – Pomazánkový kozí sýr bílý z BIOFARMY DoRa s. r. o. Vyrábějí ho na rodinné ekologické farmě podle své originální receptury. Základem je pasterované kozí mléko nejvyšší kvality. Jedná se o jemnou tvarohovou pomazánku, která si vás podmaní svou lahodnou chutí.
Ingredience:
Počet porcí: 4 porce | |
400 g | POMAZÁNKOVÝ KOZÍ SÝR BÍLÝ, BIOFARMA DoRa s. r. o. |
400 g | hrušky |
200 g | čekanky |
200 g | listového salátu |
150 g | oleje |
130 g | medu |
100 g | ořechů |
30 ml | jablečného octa |
10 ml | ořechového oleje |
Postup:
- Do odměrky dáme olej, med a ocet a tyčovým mixérem mixujeme alespoň 2 minuty, aby vznikla emulze. Dresink dochutíme solí a pepřem.
- Hrušky nakrájíme na tenké plátky. Salát očistíme a opláchneme.
- Kozí sýr dáme do misky a dochutíme solí, pepřem a ořechovým olejem.
- Ve velké míse smícháme salát, nakrájenou čekanku, hrušky a dresink. Vše dobře promícháme a nandáme na talíře.
- Posypeme ořechy a na salát ještě přidáme kozí sýr.
Recept k článku: RECEPTY S REGIONÁLNÍ POTRAVINOU – únor
Poznámka:Zdroj: regionalnipotravina.cz