V létě jsou nejvhodnější lehká studená, anebo jen krátce tepelně upravovaná jídla. Mezi nejvhodnější je pak ve vedrech servírovat různé obědové či svačinové saláty, jako je například salát vytvořený podle tohoto receptu.
Ingredience:
Rozpis na 1 porci: | |
140 g | ledového salátu |
50 g | čerstvého sýru |
40 g | malin |
20 g | oliv |
10 g | vlašských ořechů |
10 g | olivového oleje |
6 g | kaparů |
5 g | limetkové šťávy |
5 g | vinného octa |
5 g | cukru |
0,2 g | bazalky |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Salát očistíme, umyjeme, usušíme a rozprostřeme do misky. Posypeme nahrubo nasekanými vlašskými ořechy.
- Na takto připravený základ poklademe na kostičky nakrájený čerstvý sýr a kolečka oliv společně s kapary.
- Malinový dresing připravíme následujícím způsobem: maliny rozmixujeme spolu s cukrem. Následně propasírujeme, abychom se zbavili zrníček. Takto připravenou směs dochutíme limetkovou šťávou, vinným octem, solí a pepřem. Nakonec postupně přidáme olivový olej, aby nám vznikla pěkně jemná emulze (olej je proto nutné přidávat postupně).
- Nakonec salát dozdobíme listy bazalky.
Celková energetická hodnota: 1647 kJ, množství bílkovin, sacharidů a tuků: 9 g / 12 g / 33 g.
Recept k článku: Jak přežít letní vedro? Jednoduše: jezte potraviny, co ochlazují
Poznámka:Zdroj foto a receptu: Zdravestravovani.cz