REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jak přežít letní vedro? Jednoduše: jezte potraviny, co ochlazují

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vysoké venkovní teploty představují pro náš organismus zátěž, horko nás vyčerpává, jsme agresivnější a hrozí riziko dehydratace. Věděli jste, že organismus můžete ochladit i pomocí správně zvolených potravin?


Stop ledu

„Mezi potraviny vhodné v letních dnech nepatří u mnohých tolik oblíbená zmrzlina či ledové nápoje. Tyto potraviny oslabují trávení a působí adstringentně, což znamená, že stahují tělo, což může vést k zadržování tekutin v těle. Pití ledových nápojů způsobuje rychlé překrvení tkání jícnu a vede k falešnému dojmu, že jste dostatečně hydratovaní a nemáte potřebu doplňovat tekutiny, což je nežádoucí. Nápoje by měly mít teplotu okolo 16-18 °C,“ upozorňuje Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

 

Co pít a kolik je dost?

Vhodná je čistá voda doplněná citrónem a mátou, ovocné čaje, 100% zeleninové a ovocné šťávy ředěné vodou, ale i minerálky…

Pocením dochází totiž nejen ke ztrátě tekutin, ale i minerálů. Zařadit do pitného režimu můžeme i kokosovou vodu, která byla dříve symbolem exotické dovolené. Jednoduchým indikátorem nízké hladiny tekutin v organismu je barva naší moči. Pokud je sytě zabarvená, měli bychom více pít. Zajímá vás, kolik je dost? Optimální je vypít minimálně 40 mililitrů tekutiny na 1 kilogram své tělesné hmotnosti. Při vysokých teplotách, sportovní aktivitě i více.

 

Mléčné výrobky mají zelenou

Z živočišných mléčných produktů patří do kategorie potravin vhodných v letním období jogurt, mléko, kefír či sýry. „Konzumací studeného podmáslí, nejen snížíte tělesnou teplotu, ale i zlepšíte metabolismus a mikroflóře dodáte přínosná probiotika,“ zmiňuje Kateřina Šimková ze Zdravého stravování. Ze sýrů vyzkoušejte v letních měsících ovčí či kozí (např. Feta, Halloumi, Pecorino), které mají na náš organismus chladivý efekt. Feta bude perfektní do salátů, Halloumi zpestří vaše grilování. Jogurty a tvarohy můžete využít do smoothies, dezertů nebo i přípravu dresinků.

 

Kouzlo bylinek

Zařazením čerstvých bylinek se nejen ochladíme a dodáme jídlům pokaždé jinou chuť, ale také omezíme nadměrné používání soli. Ačkoliv by se mohlo zdát, že pálivé chilli v horkých dnech do jídelníčku nepatří, opak je pravdou. „Chilli papričky obsahují látku zvanou kapsaicin, což je rostlinný alkaloid obsažený v chilli papričkách, který je zodpovědný za pálivou chuť. Konzumací dojde k přenosu signálu, že je tělo přehřáté, a organismus zareaguje ochlazením,“ dává tip Kateřina Šimková. Pálivé koření, ale rozhodně není pro ochlazení všespásné a lidem s citlivým žlučníkem může přivodit nepříjemné chvíle.

 

Lehká jídla a vhodná úprava

Těžká a tučná masa a jídla nejsou v parných dnech pro organismus ideální. V létě jsou nejvhodnější lehká studená, anebo jen krátce tepelně upravovaná jídla. „Do jídelníčku během veder zařaďte libová lehce stravitelná masa z králíka, krůty či křepelky, ryby, tofu, sóju a s přílohami jako je rýže, těstoviny, kuskus, bulgur, cizrnový hummus nebo osvěžující saláty, ať už zeleninové nebo z těstovin, obilovin či luštěnin. Je vhodné vynechat dlouhé vaření, pečení či smažení. Pokrmy připravené nevhodnou úpravou stojí organismus mnoho úsilí a času je zpracovat, zároveň překrví trávicí trakt na úkor pokožky, což vede ke ztíženému odvodu tepla,“ dává tipy Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

 

Letní ochlazující inspirace nutriční specialistky Zdravého stravování Mgr. Kateřiny Šimkové pro tropický den najdete po kliknutí na název receptu nebo jejich fotografii:

 

 

 

Více receptů najdete v naší internetové kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Recepty jídel, recepty na nápoje

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Vyzkoušejte burratu – italský sýr plný překvapení

Košík.cz představuje další přírůstek do své privátní řady Authentic, která klade důraz na prvotřídní kvalitu, poctivé zpracování a jasný původ surovin. Novinkou jsou italské sýry od Antonia Manieriho, který se řemeslu naučil v městečku Venosa v Itálii od svého dědečka sýraře. Svoje zkušenosti využil o několik let později v Praze, kde s ženou otevřel populární kavárničku se sýrárnou Latteria di Antonio. Základem jeho sýrů, stejně jako u dalších Authentic produktů, je poctivá ruční práce. Antonio zpracovává mléko z farmy Voděrádky v Říčanech, ze kterého vznikají pravé italské sýry lahodné chuti.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy