Klenot francouzské kuchyně, salát Niçoise připravený z čerstvého tuňáka, malých olejnatých brambor, fazolek, cherry rajčátek, černých oliv, ančoviček …
Ingredience:
Rozpis na 1-2 porce: | |
150 g | cherry rajčat |
120 g | čerstvého tuňáka |
120 g | malých olejnatých brambor |
110 g | okurky |
60 g | zelených fazolek |
500 ml | vody |
1,5 lžíce | cukru krupice |
1 lžíce | olivového oleje |
1 ks | stroužku česneku |
1 ks | zelené papriky |
1 ks | vejce |
pepř | |
sůl | |
Na dresink: | |
3 lžíce | extra panenského olivového oleje (nejlépe Monini Monello) |
2 lžíce | citronové šťávy |
1 lžíce | červeného vinného octa |
pepř | |
sůl | |
Suroviny na dokončení: | |
10 ks | černých oliv s peckou |
4 lístky | bazalky |
4 ks | ančovičky |
Postup:
1. Uvaříme vejce natvrdo, zchladíme je v ledové vodě a podélně rozkrájíme na čtyři části
2. Očištěné brambory uvaříme ve slupce doměkka, necháme je vychladnout
3. Vodu smícháme s cukrem a přivedeme ji k varu, vedle si připravíme misku s ledovou vodou a kostkami ledu, fazolky dáme na pět minut do vařící vody a poté je zprudka zchladíme v misce se studenou vodou a ledem
4. Cherry rajčata rozkrájíme na polovinu, osolíme a necháme odstát
5. Papriku omyjeme, osušíme, vyndáme jádřinec a nakrájíme ji na kousky cca 1×2 cm
6. Okurku nakrájíme na plátky 0,5 cm silné, brambory na plátky 2 cm silné
7. Tuňáka rozkrojíme na dvě kostky a ze všech stran osolíme a opepříme, na vyšším ohni v pánvi rozpálíme olej a tuňáka na něm zprudka opečeme ze všech stran lehce dozlatova, z každé strany asi deset vteřin (tuňák zůstane uvnitř pěkně syrový), tuňáka nakrájíme na plátky
8. Misku na salát vytřeme oloupaným a rozmačkaným česnekem
9. Připravíme si dresink; v misce vyšleháme metličkou ocet, extra panenský olej Monini Monello, citronovou šťávu, sůl a pepř
10. Do misky s dresinkem přidáme nakrájenou zeleninu, vejce, olivy, natrhanou bazalku, ančovičky a tuňáka, nakonec vše promícháme a dáme na chvíli do lednice vychladit.
Recept z článku: Vyzkoušejte první olej sezóny Monini Monello s receptem od Romana Vaňka. Foto zdroj: Pražský kulinářský institut.