REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Salát Niçoise

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Klenot francouzské kuchyně, salát Niçoise připravený z čerstvého tuňáka, malých olejnatých brambor, fazolek, cherry rajčátek, černých oliv, ančoviček …


Ingredience:
Rozpis na 1-2 porce:
150 g cherry rajčat
120 gčerstvého tuňáka
120 gmalých olejnatých brambor
110 gokurky
60 gzelených fazolek
500 mlvody
1,5 lžícecukru krupice
1 lžíceolivového oleje
1 ksstroužku česneku
1 kszelené papriky
1 ksvejce
pepř
sůl
Na dresink:
3 lžíceextra panenského olivového oleje (nejlépe Monini Monello)
2 lžícecitronové šťávy
1 lžícečerveného vinného octa
pepř
sůl
Suroviny na dokončení:
10 ksčerných oliv s peckou
4 lístkybazalky
4 ksančovičky

Postup:

1. Uvaříme vejce natvrdo, zchladíme je v ledové vodě a podélně rozkrájíme na čtyři části
2. Očištěné brambory uvaříme ve slupce doměkka, necháme je vychladnout
3. Vodu smícháme s cukrem a přivedeme ji k varu, vedle si připravíme misku s ledovou vodou a kostkami ledu, fazolky dáme na pět minut do vařící vody a poté je zprudka zchladíme v misce se studenou vodou a ledem
4. Cherry rajčata rozkrájíme na polovinu, osolíme a necháme odstát
5. Papriku omyjeme, osušíme, vyndáme jádřinec a nakrájíme ji na kousky cca 1×2 cm
6. Okurku nakrájíme na plátky 0,5 cm silné, brambory na plátky 2 cm silné
7. Tuňáka rozkrojíme na dvě kostky a ze všech stran osolíme a opepříme, na vyšším ohni v pánvi rozpálíme olej a tuňáka na něm zprudka opečeme ze všech stran lehce dozlatova, z každé strany asi deset vteřin (tuňák zůstane uvnitř pěkně syrový), tuňáka nakrájíme na plátky
8. Misku na salát vytřeme oloupaným a rozmačkaným česnekem
9. Připravíme si dresink; v misce vyšleháme metličkou ocet, extra panenský olej Monini Monello, citronovou šťávu, sůl a pepř
10. Do misky s dresinkem přidáme nakrájenou zeleninu, vejce, olivy, natrhanou bazalku, ančovičky a tuňáka, nakonec vše promícháme a dáme na chvíli do lednice vychladit.

Poznámka:

Recept z článku: Vyzkoušejte první olej sezóny Monini Monello s receptem od Romana Vaňka. Foto zdroj: Pražský kulinářský institut.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy