REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Salát Niçoise

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Klenot francouzské kuchyně, salát Niçoise připravený z čerstvého tuňáka, malých olejnatých brambor, fazolek, cherry rajčátek, černých oliv, ančoviček …


Ingredience:
Rozpis na 1-2 porce:
150 g cherry rajčat
120 gčerstvého tuňáka
120 gmalých olejnatých brambor
110 gokurky
60 gzelených fazolek
500 mlvody
1,5 lžícecukru krupice
1 lžíceolivového oleje
1 ksstroužku česneku
1 kszelené papriky
1 ksvejce
pepř
sůl
Na dresink:
3 lžíceextra panenského olivového oleje (nejlépe Monini Monello)
2 lžícecitronové šťávy
1 lžícečerveného vinného octa
pepř
sůl
Suroviny na dokončení:
10 ksčerných oliv s peckou
4 lístkybazalky
4 ksančovičky

Postup:

1. Uvaříme vejce natvrdo, zchladíme je v ledové vodě a podélně rozkrájíme na čtyři části
2. Očištěné brambory uvaříme ve slupce doměkka, necháme je vychladnout
3. Vodu smícháme s cukrem a přivedeme ji k varu, vedle si připravíme misku s ledovou vodou a kostkami ledu, fazolky dáme na pět minut do vařící vody a poté je zprudka zchladíme v misce se studenou vodou a ledem
4. Cherry rajčata rozkrájíme na polovinu, osolíme a necháme odstát
5. Papriku omyjeme, osušíme, vyndáme jádřinec a nakrájíme ji na kousky cca 1×2 cm
6. Okurku nakrájíme na plátky 0,5 cm silné, brambory na plátky 2 cm silné
7. Tuňáka rozkrojíme na dvě kostky a ze všech stran osolíme a opepříme, na vyšším ohni v pánvi rozpálíme olej a tuňáka na něm zprudka opečeme ze všech stran lehce dozlatova, z každé strany asi deset vteřin (tuňák zůstane uvnitř pěkně syrový), tuňáka nakrájíme na plátky
8. Misku na salát vytřeme oloupaným a rozmačkaným česnekem
9. Připravíme si dresink; v misce vyšleháme metličkou ocet, extra panenský olej Monini Monello, citronovou šťávu, sůl a pepř
10. Do misky s dresinkem přidáme nakrájenou zeleninu, vejce, olivy, natrhanou bazalku, ančovičky a tuňáka, nakonec vše promícháme a dáme na chvíli do lednice vychladit.

Poznámka:

Recept z článku: Vyzkoušejte první olej sezóny Monini Monello s receptem od Romana Vaňka. Foto zdroj: Pražský kulinářský institut.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Zatočte s chřipkou a vsaďte na bio

Přichází podzim a s ním také nechvalně známé chřipkové období. Při nemocech i nachlazeních se snažíme tělu dodat co nejvíce vitamínů, abychom mu boj s viry ulehčili. Ty nejčastěji hledáme v citrusech, ale někdy zapomínáme, že řadu vitamínů obsahuje i u nás pěstované ovoce a zelenina. Jsou jimi plodiny, které jsou základem mnoha receptů, jako například cibule a česnek, ale i ty méně často používané druhy jako je řepa, paprika nebo třeba rakytník.

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Polévky vévodí podzimnímu menu, připravte si je z těch nejlepších surovin

Přišel podzim a s tím, jak stromy shazují listí, my oblékáme čím dál více vrstev. S měnícím se počasím se většinou proměňují i naše chutě. Spíš než osvěžující salát nás lákají vydatnější pokrmy a především něco, co nás pořádně zahřeje. Po návratu z krásné odpolední procházky, při které se ale podzimní sychravé počasí projevilo ve své plné síle, není nic příjemnějšího než talíř plný horké polévky. Surovin na ni je v tomto období dostatek, stačí jen vybrat ty nejlepší a jednoduše z nich vykouzlit ty nejlahodnější podzimní pochoutky.

číst dále ...

Vaříte rádi, ale bojujete s časem? Máme řešení. Božskou kuchařku

Máte občas pocit, že váš den by potřeboval nafouknout, abyste stihli uvařit dobrý oběd, večeři a upéct něco sladkého? V tom případě pro Vás máme řešení! Jedinečnou Božskou kuchařku, první svého druhu, pro zaměstnané rodiče, ale i pro svobodné a bezdětné. Zkrátka pro všechny, kteří marně hledají volné chvíle na vaření anebo jim po pozdním návratu domů už chybí energie.

číst dále ...

Ovoce v podzimních měsících? Stačí sáhnout do sáčku

Chutná a voní jako čerstvé, ale je lehčí, křupavější a při kontaktu s vodou, mlékem či jogurtem vypadá téměř jako právě utržené. Řeč je o lyofilizovaném ovoci, které stále častěji nahrazuje klasické sušené ovoce, jak jej známe. Věděli jste, že při tradičním sušení se rozpadají vitamíny A a C? Při lyofilizaci naopak zůstávají tyto látky, nezbytné k udržení tělesného zdraví, zachovány. Vsaďte s nástupem sychravých dní na sáček mrazem sušeného ovoce, ze kterého můžete mlsat jen tak nebo z něj přisypávat do snídaňových misek.

číst dále ...

Vychutnejte si podzim na vlně dýňových zákusků

Podzim je pro přírodu obdobím, kdy se před dlouhou zimou připravuje k odpočinku Ponuré počasí, pro které je typická těžká mlha zahalující zbarvené stromy, projasní dýně, královny podzimu, které se v tento čas sklízí. Barevné tykve rozzáří kuchyni a skvěle poslouží i jako dekorace domova. Dýně si ale zaslouží více pozornosti než jen skrze populární americký svátek Halloween.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy