Nejznámější sladký čokoládový dort z Vídně zdobený čokoládovou polevou.
Ingredience:
170 g | čokolády na vaření |
160 g | cukru |
160 g | hladké mouky |
160 g | másla |
6 ks | vajec |
hrubá mouka na vysypání formy | |
máslo na vymazání formy | |
meruňková marmeláda | |
vanilkový cukr | |
Poleva: | |
120 g | krupicového cukru |
100 g | čokolády na vaření |
Postup:
1. Změklé máslo utřeme s polovinou cukru do pěny, vmícháme nahřátou čokoládu a postupně žloutky
2. Z bílků ušleháme sníh, přidáme cukr a ušleháme dohusta
3. Sníh vmícháme současně s prosátou hladkou moukou a vanilkovým cukrem do čokoládového těsta, dáme do dortové formy vymazané máslem a vysypané moukou a upečeme v mírně vyhřáté troubě (170 °C)
4. Vychladlý dort rozkrojíme na dva kulaté pláty, spojíme je marmeládou a polijeme silnou vrstvou čokoládové polevy.
Příprava polevy:
5. Krupicový cukr rozpustíme ve 3 lžících studené vody, přivedeme k varu a vaříme, až se cukr táhne jako niť
6. Mezitím v misce umístěné v teplé vodní lázni ohřejeme čokoládu, vmícháme ji do vařeného cukru a mícháme, až je poleva hladká
7. Ihned použijeme.
Vodní lázeň – Nádobu s pokrmem vložíme do hrnce do poloviny naplněného horkou vodou, kterou udržujeme těsně pod bodem varu.
Meruňkové knedlíky podle receptu z Jižního Tyrolska
Sachrův dort (ze starého receptáře)