REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sachrův dort (ze starého receptáře)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jeden z receptů převzatý ze starého receptáře (r.1912) na slavný vídeňský moučník.


Ingredience:
120 gcukru krupice
80 gmásla nebo rostlinného tuku
60 gpolohrubé mouky
50 gmeruňkové nebo malinové zavařeniny
30 gkakaa
5 ksvajec
1 ksbílku
1 lžičkavanilkového cukru
špetku mleté skořice
hrubá mouka na posypání formy
ztužený tuk na vymazání formy
Na polevu:
80 gčokolády
40 gmásla
Na šlehačku:
1/4 lsmetany ke šlehání
1 lžícemoučkového cukru

Postup:

1. Změklý tuk utřeme do pěny, postupně zatřeme polovinu cukru, vanilkový cukr, skořici, kakao a žloutky
2. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zašleháme do něj zbylý cukr, sníh pak střídavě s prosátou moukou lehce vmícháme k utřené směsi
3. Těsto rozetřeme do tukem vymaštěné a hrubou moukou vysypané dortové formy a zvolna pečeme asi 45 minut
4. Upečený korpus po vychladnutí prořízneme, pomažeme nahřátou zavařeninou, sesadíme a polijeme vlažnou polevou rozpuštěnou ve vodní lázni
5. Dort servírujeme nakrájený na jednotlivé výseče, které klademe řeznou plochou na dezertní talířky a zdobíme ušlehanou a přislazenou smetanou

Doporučení:

Na polevu rozlámeme čokoládu na menší kousky a spolu s máslem, za stálého míchání ve vodní lázni, rozehřejeme. Polevu mícháme do mírného prochladnutí.

Poznámka:

Vodní lázeň – Nádobu s pokrmem vložíme do hrnce do poloviny naplněného horkou vodou, kterou udržujeme těsně pod bodem varu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy