Ryzec peprný má tu výhodu, že roste i za sucha. Jak napovídá název, je pálivý, v zemích bývalého SSSR se však konzumuje a to jak naložený, tak podušený na slanině. Houba se ovšem musí nejprve vymáčet, aby se zbavila pálivé chuti, zkuste ji v lese nasbírat a pak vyzkoušejte něco netradičního. Pokrm podle tohoto receptu má ostrou pikantní chuť.
Ingredience:
500 g | ryzce peprného |
200 g | slaniny |
2 ks | cibule |
1 lžíce | červené mleté papriky |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Ryzce očistíme a nakrájíme na plátky, zalijeme studenou vodou, vodu měníme po 6 hodinách takže 4x za 24 hodin, houba se tak zbaví palčivé chuti a lze dále kuchyňsky zpracovat
2. Na pánvi opečeme plátky slaniny a přidáme nakrájené ryzce a cibuli, dusíme pod pokličkou až houby změknou, pak sundáme pokličku a necháme vydusit přebytečnou vodu
3. K měkkým houbám vmícháme lžíci červené papriky, pokrm osolíme a podáváme s chlebem.
Více informací o ryzci peprném najdete zde: Ryzec peprný, Využití ryzců v kuchyni.
Poznámka:Recept i foto: D.M.