Palačinky z hladké mouky, mléka, citronové kůry a vajec, usmažené na rozpáleném oleji dozlatova, servírovaní například s tvarohovou náplní nebo džemem, sypané vanilkovým cukrem a ozdobené šlehačkou.
Ingredience:
10 lžic | hladké mouky |
0,5 l | polotučného mléka |
2 ks | vejce |
nastrouhaná citronová kůra | |
olej na smažení | |
špetka soli | |
Na dohotovení: | |
pikantní marmeláda | |
tvarohová náplň | |
vanilkový cukr | |
šlehačka |
Postup:
1. Do vyššího hrnku nalijeme mléko, přidáme celá vyklepnutá vejce, špetku soli, nastrouhanou citronovou kůru a dobře vše rozšleháme nejlépe metličkou
2. Postupně přidáváme hladkou mouku, za stálého kverlání, až získáme hladké, tekuté těsto
3. Do vroucího oleje na pánvičce lijeme naběračkou těsto, které se musí rozlít po celé pánvi, z obou stran smažíme palačinku dorůžova
4. Postup opakujeme, tenké palačinky naplníme například tvarohovou náplní, nebo pikantní zavařeninou, pak je srolujeme nebo ozdobně přeložíme a posypeme vanilkovým cukrem a ozdobíme šlehačkou.
Foto: Naďa Indruchová