Tenké těsto připravené odpalováním a tvarované do kuliček. Plněné čerstvými meruňkami. Použít ale můžete i jiné oblíbené ovoce.
Ingredience:
24 ks | pevnějších čerstvých meruněk |
2 ks | žloutku |
500 ml | mléka |
250 g | hrubé mouky |
4 lžičky | oleje |
špetka soli | |
K servírování podle chuti: | |
strouhaný perník | |
kysaná smetana | |
moučkový cukr | |
skořice | |
tvaroh | |
máslo | |
mák |
Postup:
1. Mléko svaříme s olejem a solí, pak stáhneme plamen a vsypeme naráz všechnu mouku
2. Mícháme, dokud se těsto nepřestane lepit na stěny a pak odstavíme
3. Necháme prochladnou, pak vmícháme dva žloutky a na prkénku, které lehce pomoučíme hrubou moukou, zpracujeme těsto
4. Rozdělíme je na dvě poloviny a z každé vytvoříme 12 kuliček
5. Ty zploštíme, vytvoříme kolečka (nebo oválky, jak to vyjde) a do každého zabalíme jednu celou, nevypeckovanou meruňku
6. Knedlíky pak po šesti házíme do lehce osolené vody a když vyplavou, dáme jim ještě asi tři minutky
7. Pak je vyjmeme a podáváme.
My je máme nejradši s oslazenou zakysanou smetanou. Kdo chce, přidá navrch ještě moučkový nebo skořicový cukr, polije rozpuštěným máslem. Nebo použije tvrdý strouhaný tvaroh. Ale i mletý mák s moučkový cukrem je fajn.
Poznámka:Autor textu: Daniela Svobodová. Další recepty autorky najdete na jejich stránkách zde: Daniela ráda vaří …. a píše.