Recept na využití zbylé klasické sekané a to včetně výpeku. I z druhého dne zbytky sekané se mohou stát součástí svátečního obědu. Jde o starý recept z receptáře našich babiček a prababiček.
Ingredience:
výpek ze sekané a zbylá sekaná | |
4 ks | stroužky česneku |
2 ks | cibule |
2 ks | mrkve |
1 ks | celeru |
1 ks | petržele |
4-6 ks | kuliček pepře |
4 ks | nového koření |
2 ks | bobkové listy |
0,5 l | vody |
2 dcl | smetany |
pár snítek tymiánu | |
pepř | |
sůl | |
Na knedlíky: | |
7-8 ks | starých housek |
240 g | hrubé mouky |
420 ml | mléka |
petrželka | |
sůl |
Postup:
- Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme na drobné kostičky, cibuli a česnek nadrobno.
- Pekáček s výpekem ze sekané dáme na zdroj tepla, zahřejeme, ve výpeku orestujeme připravené kostičky kořenové zeleniny, přidáme cibuli s česnekem, ještě chvíli vše restujeme.
- Přidáme cukr a ocet a klidně trochu červeného vína (kdo nemá rád víno v pokrmu, může ho vynechat), necháme ocet odpražit.
- Přidáme koření, pepř, nové koření, bobkový list a několik snítek tymiánu, podlijeme 0,5 l vody, provaříme, na mírném zdroji tepla, 30 minut.
- Omáčku z výpeku slijeme, propasírujeme, nebo můžeme vytahat všechno koření a omáčku rozmixovat ponorným tyčovým mixérem
- Nakonec omáčku zjemníme smetanou, dochutíme pepřem a solí, ještě chvíli provaříme.
- Servírujeme s knedlíky a na plátky nakrájenou ohřátou sekanou.
Příprava knedlíků:
- Housky nakrájíme na drobné kostičky, petrželku posekáme najemno.
- Do větší mísy nasypeme mouku, nakrájené housky, přidáme petrželku, tak lžičku soli, nalijeme mléko, důkladně promícháme, měla by vzniknout hustější hmota, z které by mělo jít vytvarovat kulaté knedlíky cca o velikosti tenisového míčku.
- Knedlíky vaříme ve vodě 15-20 minut. Hotové vytáhneme a necháme důkladně okapat.
Link na video recept zde: https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10614805433-herbar/220544160030001/obsah/795942-jidla-ze-skanzenu-reznicka-svickova