REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Řízek Ondráš

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční recept na plátek vepřového masa, pečeně nebo krkovice, obalené v bramborovém těstě, usmažené ve větším množství oleje pěkně dozlatova. K takto upravenému masu podáváme například zelí s kukuřicí ochucené sladkokyselým nálevem.


Ingredience:
Rozpis na 4 poce:
4 ksřízky z vepřového masa (pečeně nebo krkovice)
mletý černý pepř
olej
sůl
Na bramborové těstíčko:
500 goloupaných, nastrouhaných brambor
5-6 ksstroužků česneku
1 ksvejce
4 lžícehladké mouky
100 mlhorkého mléka
mletý černý pepř
majoránka
sůl
Na salát:
1/2 kshlávky zelí
3 lžícenakládané kukuřice bez nálevu
2 lžícecukru
2 lžíceocta
1 kscibule
sůl

Postup:

1. Nastrouhané brambory necháme chvíli odpočinout, přebytečnou vodu slijeme, zalijeme je horkým mlékem a zamícháme
2. K bramborům přidáme ostatní ingredience na těsto, pak do směsi pomalu přisypeme mouku, vypracujeme hustší, ale stále mírně tekuté těstíčko
3. Řízky osolíme a okořeníme pepřem
4. V pánvi na lžíci oleje necháme maso zprudka zatáhnout a to z obou stran, pak maso vytáhneme, přidáme další asi dvě lžíce oleje, nalijeme naběračkou těstíčko mírně ho roztáhneme
5. Na těsto položíme opečený plátek masa, přelijeme ho dalším těstíčkem a smažíme z obou stran dozlatova
6. Řízky Ondráš podáváme s nějakou zeleninou přílohou, v tomto případě se zelným salátem s kukuřicí.

Příprava zelí:
1. Zelí nakrouháme, dáme do mísy, zasepeme cukrem, přelijeme octem, osolíme, necháme tak 15 minut stát, až pustí zelé vodu, tu ale necháme v míse!
2. Zelí promačkáme čistýma rukama, doplníme o kukuřici a na tenká kolečka pokrájenou cibuli, promícháme, případně ještě dochutíme solí nebo cukrem a můžeme podávat.

Doporučení:

Řízky můžeme uchovávat v mírně vyhřáté troubě. Lze je před podáváním ještě malou chvíli propéci právě v troubě, budou pak křupavější.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy