Tradiční recept na plátek vepřového masa, pečeně nebo krkovice, obalené v bramborovém těstě, usmažené ve větším množství oleje pěkně dozlatova. K takto upravenému masu podáváme například zelí s kukuřicí ochucené sladkokyselým nálevem.
Ingredience:
Rozpis na 4 poce: | |
4 ks | řízky z vepřového masa (pečeně nebo krkovice) |
mletý černý pepř | |
olej | |
sůl | |
Na bramborové těstíčko: | |
500 g | oloupaných, nastrouhaných brambor |
5-6 ks | stroužků česneku |
1 ks | vejce |
4 lžíce | hladké mouky |
100 ml | horkého mléka |
mletý černý pepř | |
majoránka | |
sůl | |
Na salát: | |
1/2 ks | hlávky zelí |
3 lžíce | nakládané kukuřice bez nálevu |
2 lžíce | cukru |
2 lžíce | octa |
1 ks | cibule |
sůl |
Postup:
1. Nastrouhané brambory necháme chvíli odpočinout, přebytečnou vodu slijeme, zalijeme je horkým mlékem a zamícháme
2. K bramborům přidáme ostatní ingredience na těsto, pak do směsi pomalu přisypeme mouku, vypracujeme hustší, ale stále mírně tekuté těstíčko
3. Řízky osolíme a okořeníme pepřem
4. V pánvi na lžíci oleje necháme maso zprudka zatáhnout a to z obou stran, pak maso vytáhneme, přidáme další asi dvě lžíce oleje, nalijeme naběračkou těstíčko mírně ho roztáhneme
5. Na těsto položíme opečený plátek masa, přelijeme ho dalším těstíčkem a smažíme z obou stran dozlatova
6. Řízky Ondráš podáváme s nějakou zeleninou přílohou, v tomto případě se zelným salátem s kukuřicí.
Příprava zelí:
1. Zelí nakrouháme, dáme do mísy, zasepeme cukrem, přelijeme octem, osolíme, necháme tak 15 minut stát, až pustí zelé vodu, tu ale necháme v míse!
2. Zelí promačkáme čistýma rukama, doplníme o kukuřici a na tenká kolečka pokrájenou cibuli, promícháme, případně ještě dochutíme solí nebo cukrem a můžeme podávat.
Řízky můžeme uchovávat v mírně vyhřáté troubě. Lze je před podáváním ještě malou chvíli propéci právě v troubě, budou pak křupavější.
Řeznická svíčková
Řízek z mletého masa s česnekovým sýrem, uzená bramborová kaše a cibulová marmeláda