REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Řízek Ondráš

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční recept na plátek vepřového masa, pečeně nebo krkovice, obalené v bramborovém těstě, usmažené ve větším množství oleje pěkně dozlatova. K takto upravenému masu podáváme například zelí s kukuřicí ochucené sladkokyselým nálevem.


Ingredience:
Rozpis na 4 poce:
4 ksřízky z vepřového masa (pečeně nebo krkovice)
mletý černý pepř
olej
sůl
Na bramborové těstíčko:
500 goloupaných, nastrouhaných brambor
5-6 ksstroužků česneku
1 ksvejce
4 lžícehladké mouky
100 mlhorkého mléka
mletý černý pepř
majoránka
sůl
Na salát:
1/2 kshlávky zelí
3 lžícenakládané kukuřice bez nálevu
2 lžícecukru
2 lžíceocta
1 kscibule
sůl

Postup:

1. Nastrouhané brambory necháme chvíli odpočinout, přebytečnou vodu slijeme, zalijeme je horkým mlékem a zamícháme
2. K bramborům přidáme ostatní ingredience na těsto, pak do směsi pomalu přisypeme mouku, vypracujeme hustší, ale stále mírně tekuté těstíčko
3. Řízky osolíme a okořeníme pepřem
4. V pánvi na lžíci oleje necháme maso zprudka zatáhnout a to z obou stran, pak maso vytáhneme, přidáme další asi dvě lžíce oleje, nalijeme naběračkou těstíčko mírně ho roztáhneme
5. Na těsto položíme opečený plátek masa, přelijeme ho dalším těstíčkem a smažíme z obou stran dozlatova
6. Řízky Ondráš podáváme s nějakou zeleninou přílohou, v tomto případě se zelným salátem s kukuřicí.

Příprava zelí:
1. Zelí nakrouháme, dáme do mísy, zasepeme cukrem, přelijeme octem, osolíme, necháme tak 15 minut stát, až pustí zelé vodu, tu ale necháme v míse!
2. Zelí promačkáme čistýma rukama, doplníme o kukuřici a na tenká kolečka pokrájenou cibuli, promícháme, případně ještě dochutíme solí nebo cukrem a můžeme podávat.

Doporučení:

Řízky můžeme uchovávat v mírně vyhřáté troubě. Lze je před podáváním ještě malou chvíli propéci právě v troubě, budou pak křupavější.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Výlety za vínem – Zastavte se v Rakvicích v Enothece

Putování za vínem se stále těší obrovské oblibě. Morava je synonymem pro nádherné vinice, a ještě nádhernější víno. Pokud se chystáte za poznáním skvělého vína, určitě si přidejte na seznam návštěvu a degustaci v moderní Enothece Vinselekt Michlovský v Rakvicích.

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Zdraví i krása ukryté v syrovátce

Žlutozelená tekutina vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů či tvarohů, ale rozhodně se nejedná o odpad! Má totiž zázračné účinky na zdraví i na krásu. V létě chutná jako osvěžující nápoj a je součástí zdravých receptů…

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy