REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Řízek Ondráš

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční recept na plátek vepřového masa, pečeně nebo krkovice, obalené v bramborovém těstě, usmažené ve větším množství oleje pěkně dozlatova. K takto upravenému masu podáváme například zelí s kukuřicí ochucené sladkokyselým nálevem.


Ingredience:
Rozpis na 4 poce:
4 ksřízky z vepřového masa (pečeně nebo krkovice)
mletý černý pepř
olej
sůl
Na bramborové těstíčko:
500 goloupaných, nastrouhaných brambor
5-6 ksstroužků česneku
1 ksvejce
4 lžícehladké mouky
100 mlhorkého mléka
mletý černý pepř
majoránka
sůl
Na salát:
1/2 kshlávky zelí
3 lžícenakládané kukuřice bez nálevu
2 lžícecukru
2 lžíceocta
1 kscibule
sůl

Postup:

1. Nastrouhané brambory necháme chvíli odpočinout, přebytečnou vodu slijeme, zalijeme je horkým mlékem a zamícháme
2. K bramborům přidáme ostatní ingredience na těsto, pak do směsi pomalu přisypeme mouku, vypracujeme hustší, ale stále mírně tekuté těstíčko
3. Řízky osolíme a okořeníme pepřem
4. V pánvi na lžíci oleje necháme maso zprudka zatáhnout a to z obou stran, pak maso vytáhneme, přidáme další asi dvě lžíce oleje, nalijeme naběračkou těstíčko mírně ho roztáhneme
5. Na těsto položíme opečený plátek masa, přelijeme ho dalším těstíčkem a smažíme z obou stran dozlatova
6. Řízky Ondráš podáváme s nějakou zeleninou přílohou, v tomto případě se zelným salátem s kukuřicí.

Příprava zelí:
1. Zelí nakrouháme, dáme do mísy, zasepeme cukrem, přelijeme octem, osolíme, necháme tak 15 minut stát, až pustí zelé vodu, tu ale necháme v míse!
2. Zelí promačkáme čistýma rukama, doplníme o kukuřici a na tenká kolečka pokrájenou cibuli, promícháme, případně ještě dochutíme solí nebo cukrem a můžeme podávat.

Doporučení:

Řízky můžeme uchovávat v mírně vyhřáté troubě. Lze je před podáváním ještě malou chvíli propéci právě v troubě, budou pak křupavější.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Tajemství zrádných dresinků

Léto má většina z nás z pohledu jídelníčku spojené s grilováním a lehkými saláty. Grilované maso a spousta zeleniny jsou symbolem zdravé kuchyně. Přesto konzumaci takových jídel často doprovází nepřítel v podobě neviditelných kalorií, který může ze zdánlivě „neškodného jídla“ udělat kalorickou bombu. Tím skrytým problémem jsou energeticky vydatné zálivky či dresinky.

číst dále ...

Thomas Henry vyhrál prestižní ocenění

Thomas Henry se řadí mezi oblíbené, a hlavně kvalitní toniky a limonády. Díky tomu se skvěle hodí jako doplněk k alkoholickým nápojům a společně tak vytvářejí výjimečné drinky. Nyní byl Thomas Henry oceněn jako vítěz v druhém ročníku soutěže Tonic & Mixer Masters.

číst dále ...

Nebojte se experimentovat a propadněte kouzlu studených polévek!

Léto v plném proudu, venkovní teploty stoupají a s nimi i chuť na nejrůznější osvěžující dobroty. Dejte sbohem předsudkům a nechte se inspirovat trendem posledních let, kterým jsou studené polévky. Můžete si je dopřát v podobě lehkého, ale výživného obědu nebo jednoduché večeře. Vyzkoušejte třeba naše tipy, uvidíte, že si vás tahle pochoutka rychle získá!

číst dále ...

Povinná výbava do letních dnů! Vsaďte na domácí ledové osvěžení

Nedáte během léta dopustit na nejrůznější zmrzliny nebo nanuky, které nejenže skvěle chutnají, ale zároveň dokonale zchladí a osvěží? I když nám obchody nabízejí nepřeberné množství různých druhů i příchutí, domácí přípravě se zkrátka nic nevyrovná. Vyzkoušejte naše tipy a dopřejte si originální dobroty, které si zamilují ve vaší rodině všichni od nejmladších po nejstarší.

číst dále ...

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

JACOBS. Dobrá káva potěší vždy… i táty

Proč slavit Den otců? Aby to tátům nebylo líto! Slaví se třetí neděli v červnu a letos vychází na devatenáctého. Pokud už nejste ve věku, kdy budete malovat přáníčko, nebo dárek vyrábět ručně, můžete mu přinést třeba kvalitní kávu, nejlépe vhodnou na espresso, protože to prý pánové pijí nejvíce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy