Nejrychlejší halušky (pro někoho špecle či nočky), které jsou na stole do 30 minut. Pouze z mouky, vody a soli, podávané na slano i na sladko.
Ingredience:
500 g | polohrubé nebo hladké mouky |
400 - 450 m | vody |
olej | |
sůl |
Postup:
1. Mouku smícháme se solí (asi 2 lžičky podle chti) a přidáme vodu
1. Promícháme, aby zmizely hrudky, a necháme pět minut stát
3. Pokud nemáte haluškovač, vezměte malý mělký talířek, který má hladký a plynulý přechod od středu ke kraji, na ten dejte lžičku oleje a asi tři lžíce těsta (můžete použít i obyčejné hladké prkénko, lehce potřené olejem)
4. Nožíkem nebo malou lžičkou odkrajujte kousky (neboli budoucí halušky) do vařící osolené vody
5. Od té doby, co vyplavou, ještě minutku až dvě povařte a pak děrovanou lžící vyjměte a nechte odkapat
6. Vkládejte do mísy s troškou oleje
7. Pokračujte další dávkou do spotřebování veškerého těsto, hotové halušky vždy v míse promíchejte a podle potřeby přidejte kapku oleje.
Podáváme například: s dušeným zelím, smaženou cibulkou, uzeným špekem (vše výše uvedené můžeme samozřejmě smíchat dohromady), s brynzou, špekem a troškou kysané smetany, s dušeným špenátem, se smetanou a modrým sýrem, se smetanovo-hříbkovou omáčkou, s kuřecím masem a zeleninou… Anebo nasladko: s mákem, máslem a cukrem, s tvarohem, ořechy, cukrem a máslem…
Poznámka:Autor textu i fotografie: Daniela Svobodová. Další recepty autorky najdete na jejich stránkách zde: Daniela ráda vaří …. a píše.